Filmski centar Crne Gore podržao Šijanov film

Savet Filmskog centra Crne Gore doneo je odluku o dodeli sredstava manjinskim koprodukcijama, a među odabranim su i novi filmovi Slobodana Šijana, Gordana Kičića i Stefana Maleševića.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.12.2017.

16:00

Filmski centar Crne Gore podržao Šijanov film
foto: youtube screenshot/Gregoriani Zupany

U kategoriji manjinskih crnogorskih koprodukcija podržano je ukupno šest projekata, po dva iz Srbije i BiH, i po jedan iz Hrvatske i Makedonije.

Prvi na listi podržanih je novi filmski projekat Slobodana Šijana "Budi Bog s nama". Šijanov film producira produkcijska kuća Gargantua Films, a koproducenti su hrvatski Maxima film i crnogorski Artikulacija film.

"Budi Bog s nama", dobio je u decembru 2016. podršku Filmskog centra Srbije na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, a ovaj projekat podržao je i Hrvatski audiovizualni centar.

Reč je ostvarenju o Bošku Tokinu, nepravedno skrajnutom piscu i prvom srpskom filmskom kritičaru, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Slobodan Šijan.

Projekat "Tata se igra rata" dobio je 30.000 evra. Film producira Filmkombajn, a crnogorski koproducent je Crošmedia Agency.

Poznati srpski glumac Gordan Kičić će ovim filmom debitovati kao reditelj. Ovaj projekat je ranije bio poznat pod naslovima "Razvod i mama i tata se igraju rata".

Među podržanim projektima nalazi se i "Mamonga" Stefana Maleševića, koji je opisan kao “sasvim unikatan projekat duboko autorskog pristupa koji podrazumeva odstupanje od bilo kakvih žanrovskih konvencija“.

“Mamonga“ je podržana sa 20.000 evra.

Glavna producentska kuća je Sarajevo Film Academy iz Sarajeva, izvršni producent je Slovofilm iz Banjaluke, dok je crnogorski koproducent Code Blue Production.

Među odabranim projektima nalaze se i dve srpske manjinske koprodukcije.

Projekti za filmove "Sam samcat" Velibora Boba Jeličića i" Hepines" Borjana Zafirovskog podražni su sa 25.000 i 30.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: