"Bez Mire Karanović, ne bi bilo filma 'Pored mene'"

Nagrada za "Dobru ženu" na Pulskom festivalu bila bi pohvala za taj film, kaže koscenarista rediteljskog debija Mirjane Karanović, mladi reditelj i scenarista Stevan Filipović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug Video Screenshot
Foto: Tanjug Video Screenshot

Na ovogodišnjem Pulskom festivalu Filipović je član žirija u kategoriji Međunarodni program - selekcija u kojoj je njegov film "Pored mene" prošle godine osvojio Zlatnu arenu za najbolji dugometražni film.

"U tom simboličkom smislu, meni je lepo što sam član tog žirija. Selekcija je jako zanimljiva, to su sve filmovi koji su, većina bar, prosetala po najvećim svetskim festivalima, mnogi su dobili nagrade, izbor neće biti lak," rekao je mladi reditelj izveštaču Tanjuga u Puli.

On dodaje da mu je drago što na jednom mestu bar može da pogleda toliko dobrih filmova. Filipoviću se dopada raznovrsnost selektovanog sadržaja, i kako kaže, to što ne postoji strog koncept.

"Mislim da međunarodna selekcija na svakom festivalu treba da pruži uvid, presek, šta je to najzanimljivije, najneobičnije ili najbolje u toku prethodne godine," poručuje Filipović.

Kao član žirija 63. festivala filma u Puli, Filipović nije želeo da komentariše Karanovićkin film. "To je konfilkit interesa," ogradio se kroz smeh uspešni mladi filmadžija, ali smatra da bi nagrada svakako bila pohvala za film.

"Mirjana Karanović me je zvala da radimo na 'Dobroj ženi', da je zajedno koncipiramo, pa smo kroz proces došli do tih uloga. Mislim da je to jedna autentična priča, izraz njene unutrašnje potrebe da se ta priča ispriča, i to je najbolja polazna osnova za sve. Mislim da smo oboje svašta naučili iz toga," kaže Filipović.

"S druge strane, da nije bilo Mire Karanović, ne bi bilo ni filma 'Pored mene', jer ona me je zvala da budem profesor tim mladim glumicama i glumcima koji su mi posle bili insipracija da napišem scenario taj film, a ona glumi i direktorku škole u filmu 'Pored mene'," dodao je on.

Film "Pored mene" je bio najgledaniji film sezone u Srbiji, pa i u nekim delovima regiona, a osim nagrade u Puli, osvojio je i Nagradu mlade publike u Sarajevu, 2 nagrade na Festu, 5 na Sofestu.

"Za jedan mali film koji je krenuo nepretnciozno - nije loše. 'Pored mene' imao je sjajnu bioskopsku distribuciju, nemoguće je izmeriti koji je procenat publike donela nagrada. Ne znam koliko mladima znači festivalska nagrada. Idealna varijanta je da film može da ima dobar festivalski i dobar bioskopski život. Žao mi je kad se zapostavi aspekt direktne komunikacije sa publikom, jer to je film, to nije neka elitistička umetnost koja bi samo hermetično komunicirala sa izabranom festivalskom publikom," kaže Filipović za Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 36 idi na stranu