Da li i vas zamaraju filmski trejleri?

Ukoliko ste među onima koji i dalje uživaju u bioskopskom mraku, evo pitanja za vas – da li su filmski trejleri koji se prikazuju pre početka filma postali predugi i zamorni?

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 30.05.2013.

20:05

Default images

Odgovor je potvrdan, ukoliko pitate američko Nacionalno udruženje vlasnika bioskopa. Prema njihovom nedavno objavljenom saopštenju, filmske najave poslednjih godina dobile su previše prostora i prete da ugroze uživanje u filmovima.

Naime, u američkim bioskopima pre početka zakazane projekcije često se emituje i do osam najava za ostvarenja koja uskoro stižu u bioskope. To u pojedinim slučajevima znači da gledaoci čekaju i do petnaest minuta na početak filma, prenosi američki magazin “Time”.

A trejleri su sve duži i duži...

Zato se Nacionalno udruženje vlasnika bioskopa zalaže sa ograničenje trajanja trejlera na 120 sekundi. To bi značilo prilično skraćenje filmskih najava, jer neke od njih traju i do četiri minuta.

Ovo udruženje odlučilo se na takav korak jer, kako navode, vlasnici bioskopa su ti koji se suočavaju sa pritužbama gledalaca i žalbama na račun trajanja trejlera. Veliki holivudski distributeri često nemaju predstavu o tome kakve rakcije kod gledalaca izaziva gledanje nekoliko trejlera u nizu.

Zanimljivo je i to da se deo pritužbe odnosi i na sadržaj trejlera, jer se više puta desilo da kratke filmske najave nemaju mnogo dodirnih tačaka sa radnjom filma.

Poznat je i slučaj iz 2011. godine kada su producenti filma “Vozač” (Drive) morali da plate odštetu grupi gledalaca. Oni su optuženi zbog toga što trejler filma sa Rajanom Goslingom nije ukazivao na akcionu komponentu koja dominira ostvarenjem.

Uzevši i to u obzir, predstavnici Nacionalnog udruženja vlasnika bioskopa navode da bi mogli da stupe u radikalniji korak, jer po zakonu imaju pravo da odbiju prikazivanje trejlera ukoliko ono navodi na pogrešan zaključak o najavljivanom filmu.

Šta vi mislite o ovom problemu? Da li i vas zamaraju filmski trejleri?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: