Brešković: Potraživanja su u sferi pretpostavki

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković je povodom pisanja italijanskih medija da je tamošnje tužilaštvo pokrenulo istragu zbog osam remek-dela renesansnih majstora Ticijana, Tintoreta i Karpača koja se navodno nalaze u srpskom nacionalnom muzeju, rekla da su ta potraživanja na nivou pretpostavki.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

14:13

Brešković: Potraživanja su u sferi pretpostavki
foto: flickr.com/only_point_five

"Narodni muzej apsolutno nema nikakvih saznanja o bilo kakvim potraživanjima. Reč je o delima koja nemaju razloga da budu predmet bilo kakvog potraživanja, jer su vlasništvo Republike Srbije i ako bilo ko ima bilo kakva pitanja u vezi sa tim odgovor treba tražiti od Republike Srbije, a ne Narodnog muzeja", rekla je Borić Brešković u izjavi medijima nakon konferencije za novinare posvećene manifestaciji "Muzeju Srbije, deset dana od 10 do 10".

Na pitanje zašto je nasleđe koje baštini Republika Srbija i ranije bilo predmet različitih interesovanja i potraživanja, direktorka Narodnog muzeja kaže da su i u ovom slučaju ta "navodna potraživanja u sferi nekakvih pretpostavki" i da nisu utemeljena na pravnim razlozima i bilo kakvoj realnosti.

"Ne postoji nikakvo zvanično potraživanje, niti Narodni muzej ima bilo kakva saznanja u vezi informacije koja se pojavila", naglasila je Borić Brešković.

Ona je ponovila da sve što se nalazi u Narodnom muzeju jeste vlasništvo Republike Srbije i da je ta institucija samo čuvar tih dela.

Borić Brešković je kazala i da je Zbirka italijanske umetnosti, koja se čuva u nacionalnom muzeju, bila dostupna javnosti kroz publikacije i izložbe.

Ona je podsetila da je 2004. godine Zbirka italijanske umetnosti publikoivana u celosti u okviru kataloga Zbirke strane umetnosti, uporedo na srpskom i italijanskom jeziku, i da su autori italijanski poznavaoci umetnosti baš zbog toga "što je to bilo i pitanje atribucije pojedinih dela".

Borić Brešković je pomenula i dve izložbe dela iz Zbirke italijanske umetnosti 2005. u Bariju i Bolonji, a zatim i u Danskoj i samom Narodnom muzeju u Beogradu.

"Mislim da Narodni muzej ide napred sa svojim radovima i zahvaljujući Vladi Srbije brzo će biti otvoren za javnost i sva ta umetnička dela biće predstavljena na stalnoj muzejskoj postavci što je i apsolutno najbolja odbrana", istakla je direktorka nacionalnog muzeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: