Konferencija posvećena profesoru Miroslavu Jovanoviću

U ponedeljak 28. septembra u prostorijama Filozofskog fakulteta održana je konferencija posvećena delu i radu redovnog profesora Odeljenja za istoriju dr Miroslava Jovanovića (1962-2014).

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

14:10

Default images

Naučni opus profesora Miroslava Jovanovića predstavljen je u izlaganju prof dr Milana Ristovića, dok su dr Andrej Šemjakin i dr Aleksej Timofejev govorili o njegovom doprinosu ruskim studijama i proučavanju ruskih izbeglica i srpsko-ruskih veza.
O saradnji prof Miroslava Jovanovića sa Univerzitetom u Sofiji i njegovom istraživanju i sagledavanju balkanskog prostora bilo je reči u izlaganjima dr Hrista Berova i dr Jelene Rafailović. Doprinos prof Jovanovića razvoju kritičke i polemičke istoriografije, kao i društvenim i kulturnim temama predstavili u svojim predavanjima prof. dr Radivoj Radić, prof. dr Dubravka Stojanović i dr Goran Miloradović. Takođe, nije zanemaran ni njegov rad sa studentima, o kojem je govorila dr Radina Vučetić.
Zajednička konstatacija kolega iz zemlje i inostranstva jeste da je profesor Miroslav Jovanović, pored dubokog traga koji je ostavio u srpskoj istoriografiji kao naučnik, ostavio i dubok trag kao pedagog. Primenjujući multidisciplinaran pristup u istraživanju i u nastavi, otvarajući nove teme i primenjujući novu metodologiju, insistirajući na komparativnosti, konceptualizaciji i problematizaciji prošlosti trajno je uticao na studije istorije na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i na proučavanja Rusije i Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: