Otvorena najveća interaktivna izložba o Mihajlu Pupinu

Najobimniji presek života čuvenog naučnika Mihajla Pupina može se od večeras videti u Istorijskom muzeju Srbije na izložbi "Pupin - od fizičke do duhovne realnosti" koju je svečano otvorio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je izrazio nadu da će ta izložba izazvati veliko interesovanje publike ne samo zbog njegovog blistavog uma i naučnog dela koje je ostavio iza sebe "već i zato što je važno da ne dopustimo da nam naše poslovično kukanje o stanju u kulturi toliko zamuti pogled da prestanemo da primećujemo dobre primere oko nas".

Ministar je istakao da postavka pokazuje koliko nove tehnologije mogu da preobraze domaću muzeološku praksu i da stariji sada mogu dovesti decu bez bojazni da će se najmlađi, naviknuti na igrice, dosađivati.

Ministar je podsetio na dostignuća tog naučnika rekavši da Pupin nije bio samo naučnik, pronalazač, profesor, dobitnik Pulicerove nagrade, nego i počasni konzul Srbije u SAD, dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u toj zemlji i veliki dobrotvor.

"On je bio gradjanin sveta koji nikada nije zaboravio svoje poreklo", rekao je Tasovac i napomenuo da uspeh u bilo kom smislu ne oslobadja od društvene odgovornosti - "naprotiv, uspeh u svim sferama društva daje vam šansu da nešto učinite i za druge".

Ministar je napomenuo i da ta, najveća izložba o Pupinu do sada, afirmiše javno-privatno partnerstvo u kulturi pošto je realizovana u saradnji Ministarstva kulture i informisanja, Istorijskog muzeja Srbije, Telekoma, Nelta i Kodek instituta - LiveViewStudio.

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk ocenio je da izložba predstavlja fenomenalni spoj tehnologija, dizajna, inovacija, tradicije... i dodao da na inovativan način predstavlja lik i delo Mihajla Pupina.

"Telekom Srbija je kompanija koja brine o društvenoj odgovornosti, ne samo onoj koja se tiče kvaliteta naših usluga i odnosa prema našim korisnicima, nego i odgovornosti koja se tiče viših vrednosti", istakao je on i dodao da su uključeni u različite aktivnosti koje se tiču predstavljanja lika i dela Mihajla Pupina.

Ćulibrk je podsetio da se Pupin otisnuo put Amerike bez para i bez znanja jezika, ali da je sa sobom poneo istrajnost, volju i želju da uspe i u tome je zaista i uspeo, ali i da da je taj naučnik ostavio veliku zaostavštinu svojih dostignuća i da su ona najveća upravo u oblasti telekomunikacija.

Autorka izložbe Aleksandra Ninković Tašić napomenula je da do sada nije bilo prilike da se gradjani upoznaju sa nekim likom i delom kao što se od večeras mogu upoznati sa Pupinom.

Naime, ovo je prva muzejska postavka u Srbiji koja koristi savremene tehnologije i koja omogućava da svaki segment izložbe bude interaktivan, a novina u domaćoj muzeologiji je korišćenje interaktivnih naočara.

Po prvi put su izloženi Pupinovi dragoceni legati i do sada nepoznat arhivski materijal sa velikim brojem dokumenata, poput tajnog dosijea FBI koji je premijerno prikazan, a posetioci se mogu upoznati i sa nizom nepoznatih činjenica o privatnom životu velikog naučnika.

Delovi izložbe su posvećeni njegovom naučnom i profesorskom radu, književnom delu za koji je dobio Pulicerovu nagradu, angažmanu za pomoć Srbiji tokom Prvog svetskog rata, tajnom radu za američku vojsku, mnogobrojnim dobročinstvima i mecenskom odnosu prema umetnosti.

Izložba traje do 20. februara sledeće godine.

strana 1 od 51 idi na stranu