Preminuo arhitekta Đorđe Gec

Beogradski arhitekta Đorđe Gec, čiji su talenat i divljenja vredno zalaganje u poslednjih desetak godina značajno oblikovali brojna gradska mesta, preminuo je 29. novembra u 49. godini.

Izvor: Designed.rs
Podeli

Pored brojnih projekata rađenih u zemlji i inostranstvu, Đorđe Gec sa svojim timom iz arhitektonskog studija FLUID:ARCHITECTURE najpoznatiji je po reprezentativnim javnim enterijerima poput kluba The Tube, restorana Langouste, restorana Šeher, disko bara Mladost, Brankow bara, restorana Public Dine & Wine, kluba Ludost, restorana Radost, rekonstrukciji hola Muzeja istorije Jugoslavije, splava Lasta, sladoledžinice Moritz Eis....

Zajedno sa svojim koleginicama iz studija, Đorđe Gec je stvarao samo dobru arhitekturu, promišljenu i egzaktnu. Studio FLUID:ARCHITECTURE osnovao je 2006. godine, a do danas su realizovali desetine arhitektonskih projekata i projekata dizajna enterijera. Pobednici su na nekoliko javnih konkursa od kojih izdvajamo fantastičan ali nerealizovan projekat psihijatrijske bolnice u Kovinu.

Evo šta su rekli o Đorđu Gecu neki od njegovih kolega i prijatelja.

Mia David, arhitekta:

“Umro je Đorđe Gec, još jedan čovek koji je činio Beograd boljim mestom za život. Upoznala sam ga kada je počinjao svoju solo karijeru. Doneo je fotografije enterijera Fashion Infection u Ambijente gde sam tada radila da vidi da li smo zainteresovani da objavimo. To je bilo toliko bolje od svega što se tada radilo, da naravno nije moglo dugo da opstane. Ipak to je bilo zrno iz koga su se rodili mnogi enterijeri koje volimo -Tube, Brankow, Mladost, Ludost, Radost, Moritz Eis... Uradio je i neke objekte koje malo poznajemo jer je osim privatnih kuća i splava Lasta, gradio uglavnom van Beograda.

Đorđe je obožavao svoju decu i arhitekturu. Bio je zaljubljen u detalje. Bolesno posvećen, uporan i tvrdoglav. Arhitekta koga su investitori poštovali. Često smo se svađali, a premalo puta sam mu rekla da ga volim. Tužna sam što je Beograd izgubio dobrog arhitektu, što sam izgubila prijatelja a najviše što njegovi sinovi neće imati prilike da provedu još vremena sa njim".

Maja Lalić, arhitekta

"Kada pomislimo na kolegu Geca gotovo jednoglasno kažemo dostojanstvo, profesionalizam, etika, ogroman talenat, posvećenost, doslednost... Ponos svih nas. Nemerljiv gubitak za struku, i za ovaj grad koji je svojim radom činio lepšim za život. Ako govorimo o prijatelju Đorđu, njegovoj plemenitosti, odmerenosti, diskretnom osmehu kojim je nosio život i koji nas je zavarao da će na kraju uvek sve biti ok, ne možemo da se pomirimo sa nepravdom. Ne pomaže nikakva filosofija...Tuga je nepodnošljiva i neizmerna".

Izvor: Designed.rs

Ostalo

BFI publici donosi najbolje predstave umetničke igre

Na listi deset najboljih predstava umetničke igre koje su obeležile 2014. godinu najpoznatijeg časopisa za umetničku igru, njujorškog "Dance Magazine, su naslovi koje je publika Beogradskog festivala igre već imala prilike da pogleda i koje će imati priliku da vidi na 12. BFI.

Ostalo utorak 30.12. 10:33 Komentara: 0

Tri sata o Zakonu o kulturi

Tročasovno javno slušanje na temu Nacrta izmena i dopuna Zakona o kulturi održano je danas u Skupštini Srbije uz učešće velikog broja kulturnih poslenika.

Ostalo ponedeljak 29.12. 16:45 Komentara: 8
strana 1 od 29 idi na stranu