Ministarstvo kulture: Cenimo napore NKSS

Ministarstvo kulture i informisanja izražava zahvalnost Asocijaciji ,,Nezavisna kulturna scena Srbije“ na ukazivanju na teškoće do kojih već više godina dolazi u vezi sa realizacijom konkursa za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti kulture.

Podeli

Resorno ministarstvo, čitav niz ustanova kulture i predstavnika civilnog sektora, na osnovu analize Zakona o kulturi, uočili su čitav niz nedorečenosti i nelogičnosti unutar tog pravnog akta, kao i u odnosu na druge relevantne propise. Ovo tim pre što je primena Zakona o kulturi, u segmentu realizacije konkursa za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulture, u direktnoj vezi sa usvajanjem Zakona o budžetu.

Svesni neusklađenosti vremenskih okvira u ta dva zakona, od kojih Zakon o kulturi utvrđuje da se konkursi moraju raspisati najkasnije do 1. oktobra tekuće godine za narednu godinu, dok Zakon o budžetu definiše obim raspoloživih sredstava, Ministarstvo priprema formiranje Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi. Jedan od ciljeva izmena jeste i usklađivanje termina za raspisivanje konkursa sa obavezom donošenja Zakona o budžetu (do 15. decembra svake godine).

Ministarstvo je tokom septembra meseca izvršilo sve neophodne pripreme za raspisivanje ukupno 22 konkursa i to će učiniti nakon što Narodna skupština Republike Srbije usvoji Zakon o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu čime će biti stvoreni svi neophodni uslovi za nesmetanu realizaciju aktivnosti na sufinansiranju programa i projekata u oblasti kulture, u narednoj godini.

Ministarstvo kulture i informisanja poziva i druge činioce u kulturi da se aktivno uključe u analizu postojećih propisa, kao i da daju predloge za njihovo unapređenje, a sve sa ciljem stvaranja odgovarajućeg, optimalnog pravnog okvira neophodnog za integralnu zaštitu kulturne baštine i pružanje podrške savremenom stvaralaštvu u oblasti kulture.

Podsetimo, Asocijacija "Nezavisna kulturna scena Srbije" (NKSS) je juče pozvala ministra na razgovor, jer još nije raspisan konkurs za finansiranje programa, a rok je bio 1. oktobar, a više od devedeset organizacija koje pripadaju Asocijaciji ističe da se više od četrdeset dana kasni i da se time krši zakon (član 11), pri čemu, kako kažu, svoje obaveze nisu ispunili ni Vojvodina ni opštine.

Ostalo

Nagrađivani film "Džejn" pred beogradskom publikom

Hvaljeni dokumentarac "Džejn", koji publiku upoznaje sa revolucionarnim radom i nesvakidašnjim životom dr Džejn Gudal, naučnice čija su istraživanja iz korena promenila naša saznanja o svetu šimpanzi, premijerno će biti prikazan pred domaćom publikom 14. marta od 18 časova u Kulturnom centru Beograda. Ulaz je slobodan.

Ostalo sreda 14.03. 13:55 Komentara: 0

Stojanović: Treba pantomimu vratiti u pozorište

Povodom obeležavanja Svetskog dana pantomime (22. mart), Beograd će biti domaćin prve Svetske konferencije o pantomimi od 21. do 23. marta kada će ugostiti četrdesetak pantomimičara iz 12 zemalja, najavio je predsednik Svetske organizacije pantomimičara Marko Stojanović.

Ostalo nedelja 11.03. 20:55 Komentara: 2
strana 1 od 775 idi na stranu