Ministarstvo kulture: Cenimo napore NKSS

Ministarstvo kulture i informisanja izražava zahvalnost Asocijaciji ,,Nezavisna kulturna scena Srbije“ na ukazivanju na teškoće do kojih već više godina dolazi u vezi sa realizacijom konkursa za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti kulture.

Podeli

Resorno ministarstvo, čitav niz ustanova kulture i predstavnika civilnog sektora, na osnovu analize Zakona o kulturi, uočili su čitav niz nedorečenosti i nelogičnosti unutar tog pravnog akta, kao i u odnosu na druge relevantne propise. Ovo tim pre što je primena Zakona o kulturi, u segmentu realizacije konkursa za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulture, u direktnoj vezi sa usvajanjem Zakona o budžetu.

Svesni neusklađenosti vremenskih okvira u ta dva zakona, od kojih Zakon o kulturi utvrđuje da se konkursi moraju raspisati najkasnije do 1. oktobra tekuće godine za narednu godinu, dok Zakon o budžetu definiše obim raspoloživih sredstava, Ministarstvo priprema formiranje Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi. Jedan od ciljeva izmena jeste i usklađivanje termina za raspisivanje konkursa sa obavezom donošenja Zakona o budžetu (do 15. decembra svake godine).

Ministarstvo je tokom septembra meseca izvršilo sve neophodne pripreme za raspisivanje ukupno 22 konkursa i to će učiniti nakon što Narodna skupština Republike Srbije usvoji Zakon o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu čime će biti stvoreni svi neophodni uslovi za nesmetanu realizaciju aktivnosti na sufinansiranju programa i projekata u oblasti kulture, u narednoj godini.

Ministarstvo kulture i informisanja poziva i druge činioce u kulturi da se aktivno uključe u analizu postojećih propisa, kao i da daju predloge za njihovo unapređenje, a sve sa ciljem stvaranja odgovarajućeg, optimalnog pravnog okvira neophodnog za integralnu zaštitu kulturne baštine i pružanje podrške savremenom stvaralaštvu u oblasti kulture.

Podsetimo, Asocijacija "Nezavisna kulturna scena Srbije" (NKSS) je juče pozvala ministra na razgovor, jer još nije raspisan konkurs za finansiranje programa, a rok je bio 1. oktobar, a više od devedeset organizacija koje pripadaju Asocijaciji ističe da se više od četrdeset dana kasni i da se time krši zakon (član 11), pri čemu, kako kažu, svoje obaveze nisu ispunili ni Vojvodina ni opštine.

Ostalo

Slava i Đurđevdan – prvi aduti Srbije

Unesko bi početkom 2014. godine trebalo da odluči da li će krsnu slavu staviti na listu svetske nematerijalne kulturne baštine, najavila je etnološkinja Narodnog muzeja u Čačku Snežana Šaponjić-Ašanin, koja je učestvovala u podnošenju predloga da se krsna slava nađe na listi.

Ostalo subota 30.11. 12:06 Komentara: 2

"Cirque Éloize" u aprilu u Kombank areni

Međunarodno priznat cirkus "Cirque Éloize", od nedavno deo čuvene trupe "Cirque du Soleil", sa komadom “iD”, kombinacijom urbanog plesa i cirkuske umetnosti, 26. i 27. aprila po prvi put će gostovati u Kombank Areni.

Ostalo petak 29.11. 16:41 Komentara: 0

Njegoš stigao u Andrićgrad

U Andrićgradu, kraj Višegrada u Republici Srpskoj, danas je ispred hrama posvećenog Svetom caru Lazaru i kosovskim mučenicima, otkriven spomenik vladici i velikom crnogorskom pesniku Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Ostalo petak 29.11. 15:01 Komentara: 20

Tri kandidata za direktora Etnografskog muzeja

Na konkurs za direktora Etnografskog muzeja u zakonskom roku stigle su tri prijave iz redova zaposlenih u ovoj ustanovi kulture od nacionalnog značaja: muzejskog savetnika Dragane Stojković, višeg kustosa Saše Srećkovića i v.d direktora Miroslava Tasića.

Ostalo petak 29.11. 13:47 Komentara: 1

"Dizajniraj mi stvarnost" u Mikser House-u

U okviru festivala "Sarajevo, ljubavi moja" koji je posvećen savremenoj sarajevskoj kulturnoj sceni i održava se od 28. do 30.11. u Mikser House-u, drugog festivalskog dana od 18 časova publiku očekuje tribina "Dizajniraj mi stvarnost".

Ostalo petak 29.11. 12:37 Komentara: 0

Čuveni dr Timo Borst gostuje u Beogradu

Vodeći nemački naučnik iz oblasti semantičkog veba dr Timo Borst ovih dana gostuje u Beogradu gde će u Goethe-Institutu i na Filološkom fakultetu predstaviti svoje ideje u vezi sa inovacijama u bibliotekama i njihovim razvojem.

Ostalo četvrtak 28.11. 18:46 Komentara: 0
strana 1 od 29 idi na stranu