Dejan Ristić državni sekretar u Ministarstvu kulture

Vlada Srbije donela je danas rešenje o postavljenju dosadašnjeg vršioca dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejana Ristića za državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

11:45

Default images

Pored odluke o imenovanju državnog sekretara, Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju kojim se predviđa da u školskoj 2013/2014. godini bude šest ispitnih rokova. Kako se navodi u saopštenju vlade, time se stvaraju uslovi za povećanje efikasnosti i efektivnosti studiranja. Takodje je predviđeno da studenti koji u školskoj 2012/2013. godini ostvare najmanje 48 ESPB bodova mogu da u ovoj školskoj godini budu finansirani iz budžeta. Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju upućen je Narodnoj skupštini Republike Srbije na razmatranje.

Preuzeto iz biografije sa sajta Narodne biblioteke Srbije: Dejan Ristić rođen je u Beogradu 1972. godine. Autor i koautor je većeg broja knjiga i naučnih radova među kojima Oduzimanje, devastacija i narušavanje imovine SPC na području sadašnje eparhije šumadijske (Arhivska građa kao izvor za istoriju Šumadije, Kragujevac, 2003), Obnova spomenika oslobodilačkih ratova (Glasnik Društva konzervatora Srbije, Beograd, 2005), Jugoslovenska kulturna politika u sferi likovnih umetnosti u prvim godinama posle raskida sa Informbiroom("Velike sile i male države u Hladnom ratu (slučaj Jugoslavije)"), Beograd, 2005), Srbija i Holandija ili o istorijskim susretanjima središnjeg Balkana i Nizozemlja (Arijus van Tinhoven, Strahote rata u Srbiji – dnevnik ratnog hirurga, Beograd, 2005), Odjeci Balkanskog pakta u američkoj štampi sa posebnim osvrtom na izveštavanje časopisa "The Time" (2005), Spomenici kulture iz ratnih perioda – rasprostranjenost, forme i savremena valorizacija (2005), Memorijali oslobodilačkih ratova Srbije (knj. 2 – Pregled spomen-obeležja u zemlji i inostranstvu, str. 591, Beograd, 2005), Srbija XIX veka kao predeo Lamartinovog Orijenta (Alfons de Lamartin, Spisi o Srbima, Beograd, 2006), Holandske vojno-medicinske misije u Srbiji tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata (Zaječar, 2007), Usud Karađorđeve Srbije: Priča o srpskim Termopilima: bitka na Čegru 1809, (Niš, 2009) i dr.

Učesnik međunarodnih naučnih skupova održanih u Beogradu, Londonu, Trondhajmu, Jerusalimu, Hagu, Tel Avivu, Bratislavi/Smolenicama, Pragu, Moskvi i dr. Preveo dela prof. dr Jana Keršoa "Hitler – Hibris; 1889–1936" i "Hitler – Nemezis; 1936–1945", kao i Filipa K. Hitija "Tvorci arapske istorije" (kao koprevodilac).

Pohađao specijalizovane edukacije u Jerusalimu i Londonu iz oblasti državne uprave i istraživanja Holokausta. Posebnu pažnju posvetio istraživanju Holokausta, kao i njegovoj percepciji u poratnom periodu. Član Nacionalne delegacije Republike Srbije pri Radnoj grupi za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja Holokausta. Dao ključni doprinos prijemu Republike Srbije u punopravno članstvo ove međudržavne organizacije 2011. godine za šta mu je odato posebno priznanje od strane predsedavajućeg, kao i delegacija SAD, Izraela, Holandije i dr.

Inicijator uspostavljanja Nacionalnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu (16. decembar). Inicijator i/ili stručni konsultant u realizaciji više međunarodnih naučnih skupova i izložbi, poput Međunarodnog naučnog skupa posvećenog obeležavanju 90. godišnjice okončanja Prvog svetskog rata (Beograd, 2008), Međunarodnog naučnog skupa posvećenog obeležavanju 65. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu (Beograd, 2009), izložbi "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije" (Kragujevac, Galerija Narodnog muzeja, 2011), "Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije" (Novi Sad, Galerija Matice srpske, 2011), "Srpske zastave i barjaci iz Prvog svetskog rata" (Niš, Galerija Narodnog muzeja, 2011), "Srpske vladarske insignije" (Valjevo, Galerija Narodnog muzeja, 2011), "Antifašizam – istorijski izbor : Srbija 27. marta 1941." (Beograd, Arhiv Srbije, 2011), Nacionalne postavke Republike Srbije "Vojni memorijali i mesta stradanja iz Drugog svetskog rata" koja je osvojila prvu nagradu na Međunarodnoj izložbi "Memorijal 2011." (Moskva, 2011), međunarodne izložbe povodom obeležavanja 75. godišnjice izbijanja Španskog građanskog rata "No pasaran!" (Beograd, Arhiv Srbije, 2011) međunarodne izložbe "Holokaust u Srbiji 1941–1944." (Beograd, Muzej istorije Jugoslavije, 2012) organizovane pod pokroviteljstvom UNESKO i dr.

Koautor izložbi "Petar Prvi – kralj-ratnik" (Topola, 2011) posvećene obeležavanju 90. godišnjice smrti tog vladara, kao i "Sećajte se moji mene jer me više nema" (Beograd, Istorijski muzej Srbije, 2011) posvećene obeležavanju 70 godina od masovnog zločina počinjenog nad civilima u Kragujevcu u oktobru 1941. godine.

Pre imenovanja na mesto v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, pored ostalog, radio u Arhivu Srbije i Ministarstvu rada i socijalne politike.

Govori engleski jezik, oženjen je i otac dvoje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: