Maga Magazinović-šetnja i tribina

Tribina o životu i delu prve bibliotekarke i novinarke u Srbiji Mage Magazinović održaće se u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda 17. novembra, a u subotu 19. novembra biće organizovana šetnja Beogradom Mage Magazinović.

Izvor: PR
Podeli

Na tribini učestvuju: Tanja Korićanac, Anđelka Cvijić, Dubravka Đurić i Vera Obradović, a plesnu numeru izvodi Ana Džanković.

Serijal ,,Beograd iz ženskog ugla /One su bile prve” započet je u 2010. godine sa namerom da se osvetli život i rad Beograđanki, koje su bile pioniri u pojedinim oblastima kulture i nauke Beograda, ali su uspomene na njih izbledele. Serijal se nastavlja i u 2011. Posle Jelisavete Načić i Anice Savić Rebac, serijal se bavi životom i delom Mage Magazinović, prve žene u mnogim oblastima u svom vremenu: prva bibliotekarka i novinarka, prva žena koja donela moderan ples u Srbiju i koja se temeljno borila za rodnu ravnopravnost.

U subotu 19. novembra predviđena je šetnja Beogradom Mage Magazinović.Okupljanje je predviđeno za 11 h ispred Zadužbine Ilije M. Kolarca na Studentskom trgu 5 (u slučaju loših vremenskih prilika, šetnja će biti odložena). Ovo mesto ima poseban značaj u životu Mage Magazinović, kao i svi gradski punktovi koji će se obići: Narodno pozorište, bioskop Balkan, kuća Krsmanović, Ruski dom, Oficirski dom, zaključno sa parkom Manjež i JDP. Šetnju vodi Bojana Ibrajter Gazibara, istoričarka umetnosti.

Marija Maga Magazinović rođena je u Užicu 1882.godine. Iako je pola veka bila potpuno posvećena modernoj umetničkoj igri, nikada se nije sasvim odrekla svoje novinarske profesije. Pisala je za Poltiku tekstove o ritmici i plastici kao oblicima telesnog i duhovnog vaspitanja omladine, a posebno ženske mladeži. Punih četrdeset godina Maga Magazinović bila i profesor filozofije, nemačkog i srpskog jezika u Prvoj ženskog gimnaziji. Napisala je autobiografsku knjigu ,,Jedan život”, koji je u celini objavljen u knjizi ,,Moj život“ (Clio, 2000).

Ostalo

Renovirana grobnica O. Vajlda

Renovirana grobnica pisca Oskara Vajlda u Parizu otkrivena je 30. novembra, zajedno sa staklenim zidom koji štiti spomenik ovom umetniku od brojnih poljubaca poštovalaca.

Ostalo sreda 30.11. 18:13 Komentara: 1

Izložba o Andriću u palati UN

U palati Ujedinjenih nacija u Ženevi sutra uveče biće otvorena izložbena postavka "Ivo Andrić pisac i (ili) diplomata", najavilo je Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva.

Ostalo sreda 30.11. 14:53 Komentara: 1

Srpska selekcija na Bijenalu Evrope

Beogradski Centar za savremenu umetnost "Strategie Art" 29. novembra je otvorio izložbu srpske selekcije umetnika koji su tokom prethodna dva meseca učestvovali na 15. bijenalu mladih iz Evrope i Mediterana.

Ostalo sreda 30.11. 10:10 Komentara: 0

Fado i bećarac na listi Uneska

Uneskov odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine odlučio je na skupu na indonežanskom ostrvu Baliju da na svoj popis doda kinesko lutkarsko pozorište senki, portugalsko tradicionalno pevanje fado i meksičke marijače, prenosi AFP.

Ostalo ponedeljak 28.11. 22:40 Komentara: 1

U Leskovcu pronađeni carski pečati

Na arheološkom lokalitetu Caričin grad, kod Leskovca, pronađena su dva pečata imperatora Justinijana Prime, koji je vladao od 527. do 565. godine nove ere, izjavio je danas šef arheološkog tima na lokalitetu Caričin grad, Vujadin Ivanišević.

Ostalo ponedeljak 28.11. 17:27 Komentara: 2
strana 1 od 34 idi na stranu