Uspomena na Oliveru Marković

Program posvećen uspomeni na slavnu dramsku umetnicu Oliveru Marković (1925-2011) održan je danas na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 01.10.2011.

18:26

Default images

O ličnosti i delu jedne od najvećih srpskih glumica 20. veka, koja je preminula u Beogradu 2. jula u 87. godini posle duge i teške bolesti, govorili su dramska umetnica Ružica Sokić, pozorišni kritičar Milosav Buca Mirković i vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez.

Fotez je ocenila da je Markovićeva, u dugoj istoriji Narodnog pozorišta od gotovo vek i po, bila jedna od najvećih pozorišnih glumica koje su "publiku darivale upravo sa ove scene".

"I, nije pravilo, ali se vrlo često događa... Veliki pozorišni glumci umiru van sezone, kada je zavesa spuštena. Tako je umrla i Olivera Marković. A, pamtićemo je, pre svega, po rolama Majke Hrabrost i Živke Ministarke, dva tako različita lika, dve epohe, dva tipa pozorišta, a dve nezaboravne kreacije," istakla je Fotez.

Pismo reditelja Jagoša Markovića pročitao je glumac Miloš Ðorđević.

''''Sa kakvom ljubavlju i strahom ovo pišem. Sa strahom da mi se ne omakne da pišem o sebi. Ako se nekome divite čitavog života, ako vas on zabavlja, uči, uzbuđuje još iz ''Nevena'' i iz ''Babinog unučeta'', iz filmova, pa predstavama u Narodnom, pa kasetama i pločama, pa još radite sa njim, onda je on zaista i deo vašeg bogatstva i sećanja", naveo je Marković u pismu.
www.narodnopozoriste.rs
"Olivera je glumački Lope de Vega. Po lakoći, Rosini. Sve, i televizija, i film i teatar, i pesma", napisao je Marković.

Na kraju programa, reditelj i dramski pisac Goran Marković predao je kustosu Muzeja Narodnog pozorišta Zorici Janković nekoliko ličnih stvari koje su pripadale Oliveri Marković.

Među stvarima su kutija za nakit, vizit-karta, veštačke trepavice i umrlica Žanke Stokić koju je, neposredno posle njene sahrane, kako je rekao Marković "Olivera skinula sa jednog drveta".

Jankovićeva se zahvalila Markoviću na poklonu i obećala je da će Muzej Narodnog pozorišta bogatu umetničku biografiju njegove majke prenositi budućim generacijama ''kao podstrek za njihov naporni rad". Ona je najavila da će pomenuti darovi narednih dana postati ''''neodvojivi deo stalne postavke Muzeja''''.

Olivera Marković sahranjena je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: