Dodeljene nagrade 19. Zlatne kacige

Reditelj Vlasta Radovanović dobitnik je nagrade za životno delo, a Dragan Jovanović, glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta, titule Viteza od Čarapanije, odlučio je 16. marta Savet 19. Međunarodnog festivala humora i satire "Zlatna kaciga" u Kruševcu.

Beta
Podeli

Direktor Festivala, Radoje Savić je uz detaljne biografije dvojice umetnika koje ih, po mišljenju Saveta, preporučuju za ova priznanja, podsetio i na već ranije odabrane dobitnike nagrada za radove u oblasti karikature, pisane forme i stripa u ovogodišnjem konkursu čija je tema "Spas".

U konkurenciji 350 autora iz 45 zemalja sveta, "Zlatnu kacigu" za karikaturu osvojio je Mihail Zlatkovski iz Rusije, autor najbolje priče je Tomislav Drvar iz Sombora, a prvu nagradu za aforizam dobio je Savo Martinović iz Beograda.

Tradicionalnu nagradu "Rade Brka" koja nosi ime osnivača Festivala, dobio je Dragiša Pavlović Rasinski iz Kruševca, dok je na konkursu za mlađe od 18 godina, koji su se takmičili na temu "Zubi", nagrada za karikaturu pripala Aleksi Vujsiću iz Zemuna, za strip Đorđu Bogavcu iz Niša, a za pisanu formu Andriji Isailoviću iz Trstenika.

Radoje Savić je istakao da je Festival "Zlatna kaciga" postao najznačajniji srpski Međunarodni festival humora i satire i jedan od prestižnih evropskih festivala, kao i da predstavlja svojevrstan most kulturne saradnje stvaralaca iz Srbije i iz inostranstva.

Nagrade i priznanja 19. Festivala "Zlatna kaciga" biće uručene 1. aprila, na završnoj večeri festivala.

Ostalo

Poslednji apel "Akademije"

Udruženje građana "Akademija" i preduzeće "Sens art" pozvali su danas niz nadležnih ustanova i pojedinaca da pomognu da se spasi od zatvaranja kultni beogradski klub "Akademija".

Ostalo četvrtak 31.03. 15:41 Komentara: 4

Srpski aforizmi i satira u Beču

U Beču će danas biti priređeno Veče srpskih aforizama i satire u okviru koje će se publici predstaviti istaknuti članovi Beogradskog aforističarskog kruga Aleksandar Baljak, Dragutin Minić Karlo i Aleksandar Čotrić.

Ostalo četvrtak 31.03. 13:50 Komentara: 0

"Belgrade meets Stockholm"

Kolektiv „Lorem Ipsum“ i stokholmski dizajn studio „FME-2710“ organizuju izložbu pod naslovom „Incredible Machine“. 20 mladih dizajnera i dizajnerki, iz Beograda i Stokholma, u svojim radovima će ilustrovati sopstveni kreativni proces. Izložba će se održati u KC Gradu od 2. i 5. aprila.

Ostalo četvrtak 31.03. 12:33 Komentara: 0

Skup o Milanskom ediktu u aprilu

Centar za kulturu Zaječara najavio bogato kulturno proleće u tom gradu, izdvajajući kao najznačajniji naučni skup pod nazivom "Koreni evropskog hrišćanstva - u susret 1700. godišnjici Milanskog edikta".

Ostalo sreda 30.03. 19:53 Komentara: 1
strana 1 od 45 idi na stranu