Žerar Depardje u Kinoteci i Filharmoniji

Čuveni francuski glumac Žerar Depardje posetio je danas Jugoslovensku kinoteku i Beogradsku filharmoniju, gde su mu domaćini bili ministar kulture Srbije Ivan Tasovac i direktor Kinoteke Radoslav Zelenović.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.09.2014.

13:45

Default images

Depardje je tom prilikom primio Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, priznanje za ukupan doprinos sedmoj umetnosti, ustanovljeno povodom stogodišnjice filma 1995. godine. Zelenović je istakao značajna imena dosadašnjih dobitnika, od Angelopulosa, Bertolučija, do Mihalkova, Vendersa..., a Depardje je izjavio da je veoma počašćen što je od sada i on na toj listi.

"Čast mi je da sam deo tog velikog i značajnog spiska, u ovoj velikoj i značajnoj zemlji koja čuva svoje sineaste, čuva uspomene na nekadašnje filmske umetnike, u zemlji u kojoj se film čuva i voli", rekao je on.

"Mislim na fim kao umetnost pokretnih slika, naročito u našim vremenima sa toliko vidova različitih slika, raznih "selfija" koji se prave na svakom koraku. Vrlo je važno čuvati film u klasičnom smislu", istakao je Depardje.

Napominjući da je film medij koji može lako i lepo da ispriča svaku priču, primetio je da "broj kopija koje se čuvaju u Kinoteci sadrži na desetine hiljada istorija ispričanih kroz film".

Depardje je prethodno obišao novo zdanje Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, divio se kameri braće Limijer, posmatrao projekciju kroz "Carsku panoramu" iz 19. veka, slikao se sa originalnim štapom Čarlija Čaplina...

Vidno raspoložen upisao se u knjigu utisaka Kinoteke i mnogobrojnim novinarima zatim pročitao poruku.

"Hvala vam na tome što čuvate uspomenu na slike koje pripadaju sedmoj umetnosti i što nastavljate da pričate najlepše ljubavne priče", zapisao je on.
Foto TANJUG - Miloš Jelesijeviæ
U susednoj zgradi Beogradske filharmonije, gde ga je pratio ministar Tasovac, nekadašnji direktor Filharmonije, slavni glumac je prisustvovao delu probe i odslušao jedan stav iz "Slovenskog marša" Čajkovskog, što je deo programa za predstojeću turneju našeg orkestra po Americi.

Potom je uz uzvike "bravo" prišao i čestitao dirigentkinji Ketrin Klarson Megvajer i prvoj violini Tijani Milošević, koja mu je pružila dirigentsku palicu kao suvenir.

Depardje se spontano popeo za pult, a orkestar je prihvatio izazov i tako je za još jedna stav Čajkovskog naša Filharmonija imala specijalnog dirigenta. Ovaj kratki nastup izazvao je ovacije svih prisutnih, a Depardje je zahvalio muzičarima i poželeo im sreću na turneju u SAD.
Foto TANJUG - Miloš Jelesijeviæ
Domaćini i gost su se izmedju dve posete ovim kulturnim institucijama na kratko zadržali radi posluženja i razgovora iza zatvorenih vrata.

Ministar Tasovac je rekao novinarima da je to bilo samo ćaskanje, dodavši da je šarmantni glumac na sve ostavio utisak pozitivne osobe.

Depardje se jutros sastao sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, a posetu je nastavio odlaskom u zgradu Beogradske zadruge, gde mu je domaćin gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: