Veliki interes javnosti za najveću retrospektivnu izložbu Leonarda da Vinčija

Povodom 500. godišnjice smrti Leonarda da Vinčija u Luvru, u Parizu, je otvorena najveća retrospektivna izložba renesansnog genija koja je privukla brojne posetioce iz svih delova sveta.

Izvor: Klix
Podeli
Foto: gettyimages/  Pool
Foto: gettyimages/ Pool

Organizatori su duže od decenije pripremali ovu izložbu zahvajujući kojoj javnost u Luvru ima priliku da vidi 162 renesansnih dela i crteža Leonarda da Vinčija. Reč je o jednoj od najskupljih izložbi postavljenih u Francuskoj koja prvi put na jednom mestu okuplja tako veliki broj Da Vinčijevih dela.

Cilj izložbe je da posetioci pomoću beleški, infracrvene tehnologije i virtuelne stvarnosti shvate i poznaju Da Vinčijeve metode i strukture dela kroz nacrte, skice i slike, piše BBC.

"Mona Liza", jedna od najpoznatijih umetničkih slika, nije deo ove izložbe. Ova slika ostala je izložena u dvorani u kojoj je stalno postavljena, a posetioci retrospektivne izložbe renesansnog genija ovu čuvenu sliku mogu da vide uz pomoć virtuelne stvarnosti. Ova tehnologija se ranije nije primenjivala u Luvru, a kompanija Vive Arts koja je razvila ovaj projekat saopštila je da će naučnici pokušati da otkriju detalje unutar slika nevidljive golim okom.

Među najslavnijim i najvažnijim Da Vinčijevim radovima koji su posuđeni Luvru je "Vitruvijev čovek", savršeno proporcionalno ljudsko telo unutar kvadrata i kruga nacrtano olovkom i mastilom, koji se čuva u Veneciji gde se zbog svoje krhkosti prikazuje samo povremeno. Uprkos pokušajima da se zabrani iznošenje ove skice iz Italije, delo je u Luvr stiglo sa zakašnjenjem i tu će ostati naredna dva meseca.

"Ovaj crtež pokazuje važnost odnosa nauke i umetnosti. U ovom slučaju pokazuje lepotu ljudskog tela", rekao je kustos Vincent Delieuvin.

On je za BBC rekao kako očekuje da će ovu izložbu posetiti oko 600.000 ljudi.

strana 1 od 2 idi na stranu