300-to izdanje emisije MOĆ VEŠTICA!

U sredu 23. maja, u ponoć, na Radiju B92 biće emitovano 300-to izdanje najpromiskuitetnije emisije Radija B92- MOĆ VEŠTICA. Tim povodom autor iste dao je ekskluzivni intervju samom sebi.

Kultura

Izvor: Razgovarao: Slobodan Vujanoviæ

Utorak, 22.05.2007.

12:08

Default images

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Ispričaj nam nešto o istoriji emisije za one koji ne znaju baš puno o tome?

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Fuck’em! Jel’ moram?

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Ne bi bilo zgorega.

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Emisija Moć Veštica nastavak je indi serijala Slušaj sad ovo! koji se na Radiju B92 od 1996. godine emitovao ponedeljkom od 03 do 05h posle Flekine emisije. I dalje imam slušaoce koji me ubeđuju da bi trebalo da vratim emisiju u taj, stari, termin. Kada pričam strancima o emisiji obožavam da napomenem da sam kao žrtva režima Slobodana Miloševića bio prinuđen da prekidam rad na emisiji svaki put kada je ovaj otimao slobodu našem radiju, kao i da je emisija tražila alternativne oblike egzistencije tokom zločinačkog i ničim opravdanog bombardovanja Srbije (sic!). Ovo poslednje naročito volim da podelim sa intelektualcima iz Amerike. Kada sam se (beše?) 2005. razišao sa nekim urednicima i članovima muzičke redakcije kao plan B sam aktivirao prelazak na (sadly, više nepostojeći) Radio 94.9 gde sam proveo godinu dana. Prema svim ljudima sa kojima sam tamo radio i dalje osećam neverovatnu zahvalnost. Primili su me sa poštovanjem koje sam rezigniran(o) prestao da tražim kada sam se prošle godine vratio na 92-ojku. Sada imam osećaj da sam kao sićušni satelit koji se svake srede približi i priveže na ogromnu maticu Enterprise razmera, odradi svoje, i posle se vrati usamljeničkom lebdenju u ogromnom svemiru. Ali, ja volim B92- to je značajan i veoma lep deo mog odrastanja. Nekada sam gutao sve njegove (radio) sadržaje, a danas od celokupnog programa konzumiram samo Velikog brata. Nadam se da to ne govori samo o meni.

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Da li si uzbuđen zbog 300-te emisije?

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Naravno da jesam. Mnogi moji prijatelji često me pod*ebavački pitaju ko još sluša Radio B92, ali dok ide moja emisija- ja se jedino pitam koliko me pažljivo slušaju Služba, i Veran Matić. Međutim, ovaj put sam spreman da i njima uputim zvaničan poziv za slušanjem.

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Koji trenutak u bogatoj istoriji kontroverznih trenutaka koje je emisija Moć Veštica imala ćeš pamtiti celog života?

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Definitivno onaj kada sam „live on the air“ učio kako se neko uključuje putem telefona u emisiju. Nije mi bilo prvi put da to radim, ali je delovalo tako, naročito meni. Trebalo je da uključim moju dragu koleginicu Sesiliju Đolović u program da najavi neki koncert. Nakon 33 minuta i dva neuspela poziva šefu tonaca uspeo sam da otkrijem koje dugmence ne svetli, a trebalo bi. To, i kada sam sasvim strejt simulirao uživo intervju sa Dejanom Cukićem.
SLOBODAN VUJANOVIĆ: Kako ćeš proslaviti 300-to izdanje?

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Volim da mislim da su slušaoci, a naročito fanovi, emisije Moć  Veštica najzanimljiviji ljudi na svetu, oni koji ne padaju na jeftinu propagandu presvučenih boljševika da su Rolling Stones najveća svetska rok atrakcija (to su Sonic Youth koje mrzim iz dna duše), ili onih koji smatraju da Kosovo treba da damo, jer ono pripada nekim ljudima koji ne mogu da žive sa nama dok smo „spojeni“, a mi sa njima moramo kad budemo „odvojeni“ (osećate li konfuziju?)... Moji slušaoci jednostavno ne veruju da srpski intelektualci imaju pametnija posla od češanja sopstvenih jaja...

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Često skrećeš priču na političke teme...

SLOBODAN VUJANOVIĆ: To je zato što je Moć Veštica kulturno-političko-muzički magazin. Dugo mi je smetalo što Peščanik nema „live“ DJ-a koji bi pravio muzičku scenografiju oko znamenitih oratora, pa sam odlučio da o sličnim temama povremno propričam sam između pesama. Plus- ja radim sam, i bez norveške pomoći.

SLOBODAN VUJANOVIČ: Vratimo se 300-oj emisiji? Šta spremaš?

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Opet ću da nerviram neverne i neredovne slušaoce! Spremam listu „20 NajKOOLijih indie singlova svih vremena“! Na toj listi neće biti Nirvane, Pixies, Sonic Youth, Dinosaur Jr, The Fall i svih onih opštih mesta koje bi i moja baba s 5 minuta korisnih instrukcija mogla da predvidi. Moja emisija je poziv na dijalog. (smeh) A i mislim da su iskrena poznanstva najlepša, bez obzira na to koliko traju. Ta lista će biti moj iskreni izbor, sa veoma malo folirancije, i svi oni čije uvo bude prolazilo pored ta tri sata slavljeničke emisije moći će da se upoznaju sa stvarnim duhom ove emisije, zavole ga, ili obećaju sebi da više nikada neće upaliti radio sredom u ponoć.
SLOBODAN VUJANOVIĆ: Tvoji slušaoci su navikli da ih u posebnim prilikama darivaš...

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Tako je. Taj humanitarni duh pokupio sam od autora emisije Dizanje i predsednika Narodne kancelarije- Dragana Đilasa. Pozitivni primeri me inspirišu, i imam grižu savesti, ako ih ignorišem i ne uradim nešto sa njima. Mada... Jednom sam Dragana Đilasa gledao kako negde na Kosovu deli neku kiselu vodu, ili je to bilo tokom onih poplava u Vojvodini, u svakom slučaju tokom kratke reportaže čovek je stigao i da nam se obrati (za pomoć) i da pred kamerama porazgovara mobilnim telefonom. Tada sam sebi rekao- Slobodane, čim zaradiš prvih 5000 EUR ima sebi da kupiš isti takav telefon! Nego, pitao si me za nagradni fond ove emisije... Da, brojni prijatelji, mecene i sponzori moje emisije obezbedili su brdo diskova, postera, sličica i drugog promo materijala. Verni slušaoci biće nagrađeni samim prisustvom, a svi ostali moraće da se kvalifikuju 1) iskrenim komentarima o emisiji i njenom autoru (ego trip) i 2) svojim predlozima koji bi indie singlovi trebalo da se nađu na listi „20 NajKOOLijih singlova svih vremena“- sve to pišući na adresu mocvestica@yahoo.com . A možda ih budem uključivao uživo u program... Što me plaši, naročito ako Veran bude slušao, iskrenost često vodi nekontroli...

SLOBODAN VUJANOVIĆ: O kakvim poklonima se radi?

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Hebote, al’ si dosadan! Delićemo diskove Sebadoh, Bonde Do Role, DVD Faust, neki Bloodshotov DVD, zajedničke albume Jello Biafre i Melvinsa... Mada bi bilo najbolje da kažem da su svoje materijalno srce za ovu priliku otvorili (a moji slušaoci znaju o kome i čemu se radi): Domino, Fat Cat, AnkstMusik, Alternative Tentacles, Southern, Sub Pop, Transformed Dreams, City Slang...

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Da li bi nam za kraj otkrio makar jednu od pesama koja će se naći na listi „NajKOOLijih indie singlova“?

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Jes’, pa da faktor iznenađenja oborim za 5%! Ali, mogu da ti kažem da većinu tih pesama nikada nisam pustio u emisiji. Koji sam ja idiot, kad malo bolje razmislim.

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Hvala ti na ovom razgovoru.

SLOBODAN VUJANOVIĆ: Hvala tebi što si se konačno setio da ukažeš malo pažnje ovoj emisiji. I hvala Maši, uvek hvala Maši.

(na fotografijama otelotvorenje slobodnog duha - Mateja Vujanović)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: