Zdravlje

Četvrtak, 24.04.2014.

13:28

Aspirin smanjuje rizik od raka creva?

Aspirin smanjuje za 50 odsto rizik od raka debelog creva, ali samo kod osoba s genima koje proizvode visok nivo određenog enzima, naveli su naučnici u najnovijoj studiji.

Izvor: Beta

Default images

Ranije studije navode da aspirin, lek protiv bolova, smanjuje opasnost od svih vrsta kancera i kardiovaskularnih oboljenja, ali novo istraživanje ukazuje kojim osobama taj lek može najviše da pomogne, piše u studiji objavljenoj u novom broju američkog naučnog časopisa „Sciece Transnational Medicine“.

Istraživači su analizirali tkiva 270 pacijenata obolelih od raka debelog creva.

Tokom tridesetogodišnje studije utvrđeno je da osobe koje nemaju gene s visokim nivoom enzima 15-PGDH, ne mogu da osete dobra antikancerogena svojstva aspirina.

"Za 50 odsto je smanjen rizik od raka debelog creva samo kod osoba s visokim nivoom enzima 15-PGDH, a koje su redovno uzimale aspirin", rekao je Sanford Markovic, autor studije i profesor genetike u Klivlendu.

Prema njegovim rečima, važno je utvrditi kojim osobama treba davati aspirin u preventivne svrhe, jer taj lek može da izazove stomačne tegobe, kao što su čir u želucu i hemoragija (krvarenje) u crevima.

U SAD 137.000 osoba boluje od raka debelog creva. To je drugi uzrok smrtnosti od raka, posle raka pluća.

Čuveni aspirin je lek iz porodice salicilata i često se koristi za ublažavanje bolova. U malim dozama može da se koristi i kao prevencija od infarkta miokarda.

Aspirin je jedan od najsvestranijih lekova u medicini i jedan od najstarijih, pošto je prva upotreba lekova sličnih aspirinu zabeležana još u antičkoj Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: