Zdravlje

Sreda, 11.10.2017.

17:51

"Lekovi" iz vaše kuhinje sprečavaju zastoj srca

Naučnici su otkrili da su ljudi koji imaju nizak nivo kalcijuma u organizmu u dva puta većem riziku od iznenadnog zastoja rada srca u odnosu na ostale.

Izvor: Daily Mail

Foto: Thinkstock

Zastoj srca, koji se često meša sa srčanim udarom, predstavlja nagli prestanak normalne cirkulacije krvi usled nemogućnosti srca da se pravilno kontrahuje tokom sistole i smrtonosan je u 90 odsto slučajeva. U slučaju srčanog udara, pak, moguć je dotok krvi u srčani mišić, iako srčani udar može biti uzrok srčanog zastoja.

Naučnici Kedars Sinaj instituta za bolesti srca u Los Anđelesu ispitali su nivoe kalcijuma kod 712 pacijenata, a ispostavilo se da su oni sa najnižim nivoom tog minerala u organizmu (manje od 8,95 miligrama po decilitru krvi) imali dva puta veće šanse da dobiju zastoj srca u odnosu na one koji su imali najviši nivo.

Taj zaključak važi i kad se u obzir uzmu drugi faktori rizika, poput srčanih bolesti i upotrebe određenih lekova.

Treba imati u vidu da je prema važećim preporukama normalan nivo kalcijuma od 8,5 do 10,2 mg/dl.

Pored mlečnih proizvoda, dobar izvor kalcijuma je zeleno lisnato povrće, smokve, orasi, masnije vrste ribe i banane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: