Srbija

Sreda, 22.08.2012.

18:22

Izvozimo odeću, uvozimo prediva

Tekstilna industrija Srbije u prvoj polovini godine ostvarila je izvoz vredan 302,7 miliona dolara, što je za svega dva odsto više nego u istom periodu lane.

Izvor: Tanjug

Default images

Od početka januara do kraja juna ove godine, uvoz u toj branši vredeo je 408,3 miliona dolara, što je za četiri odsto manje nego 2011. godine, rečeno je za u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Pokrivenost uvoza izvozom je 74 odsto, a negativan spoljnotrgovinski saldo 105,5 miliona dolara.

Od tekstila najviše se izvoze čarape, veš, haljine, pantalone, jakne, odela, džemperi, podni prekrivači i tepisi i to na italijansko i nemačko tržište, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku.

S druge strane, u uvozu dominiraju pamučna, vunena i svilena prediva, pamuk, vuna, "denim", kord tkanine, keper, trikotažne tkanine ali uvozimo i gotove proizvode - veš, čarape, džempere, pantalone, haljine, pozamanteriju i kupaće kostime...

Najviše se uvozi iz Kine, Italije, Turske, Nemačke, Francuske, Indije, Pakistana. Izvoz celokupne tekstilne industrije, u ukupnom izvozu prerađivačke industrije Srbije učestvuje sa 6,2 odsto, a uvoz 5,4 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

14 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: