Petak, 19.12.2014.

18:29

Pomoć EBRD za infrastrukturu BG

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da će Beogradu obezbediti podršku za sanaciju infrastrukture oštećene poplavama u maju ove godine.

Izvor: Beta

Default images

Prema dogovoru sa Beogradom, EBRD će "izvršiti rekonstrukciju nekoliko finansijskih obaveza grada u vrednosti od 78 miliona evra", navodi se u saopštenju te međunarodne finasijske instuticije.

Podseća se da su majske poplave pogodile jugoistočni deo Evrope i dovele u opasnost više od 1.5 miliona ljudi samo u Srbiji, prouzrokujući rasprostranjenu ekonomsku štetu u celom regionu.

Prema izveštaju o procenama potrebnih sanacija koji je sastavila Vlada Srbije uz pomoć Evropske unije, Svetske banke i Ujedinjenih nacija - zvanična procena štete srpskoj ekonomiji usled poplava je 1,6 milijardi evra.

Direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone je ocenio da su oporavak i sanacija posledica poplava je od najveće važnosti za Srbiju i njenu ekonomiju. "Šteta naneta gradu Beogradu je veoma ozbiljna i zato će EBRD pomoći gradskoj upravi u sprovođenju svog plana za sanaciju od poplava" rekao je Patrone.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je istakao da je Beograd zahvalan na podršci koju dobija od EBRD i koja gradskim vlastima omogućava da se fokusirajuo na prioritetne intervencije u sanaciji posledica od poplava. "Ovim je potvrđena snaga našeg dugogodišnjeg partnerstva sa Bankom", rekao je Mali.

Od početka aktivnosti u Srbiji, EBRD je investirala više od 3.8 milijardi evra kroz 182 projekta širom zemlje. Banka investira u finansijski sektor, industriju, trgovinu, agrarni sektor, energetiku i infrastrukturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: