Četvrtak, 24.04.2014.

19:54

Ban uzpozorava zbog Ukrajine

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je danas da bi situacija u istočnoj Ukrajini mogla "brzo da izmakne kontroli".

Izvor: Beta

Default images

U saopštenju koje je izdao njegov portparol navodi se da je generalni sekretar "duboko zabrinut" zbog nastavka nasilja u istočnom delu Ukrajine i da naglašava da treba "po svaku cenu izbegavati vojne akcije".

Ban je pozvao sve strane da se "uzdrže od svakog nasilja, zastrašivanja ili provokcije i da se trude da smire tenzije".

Generalni sekretar je ponovio da sve strane treba da se drže obaveza preuzetih Ženevskim sporazumom, čiji je cilj da dovede do smirivanja tenzija u Ukrajini.

Ukrajinske vlasti pokrenule su danas operaciju protiv separatista u Slavjansku, uporištu proruskih pobunjenika na istoku, u kojoj je poginulo najmanje dvoje pobunjenika.

Predsednik Rusije Vladimir Putin odmah je osudio tu akciju kao "zločin", a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da je ruska vojska započela vežbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga na granici sa Ukrajinom, zbog zaoštravanja situacije na jugoistoku Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: