Subota, 13.11.2010.

06:40

Krstarenje Mediteranom (4)

Posle te neviđene gužve u saobraćaju, vike i dreke na sve strane, vozača turističkog vozića koji cupka uz „Tuvuò fà l’americano” (italijanska pesma iz 1956, mlađim generacijama poznata i po napuljskoj sceni iz džez kluba u filmu “Talentovani gospodin Ripli”) koju je upravo pustio na razglas – postaje jasno da Palermo nije ni nalik ostalim gradovima u Italiji. Ovde feragosto kao da nije počeo

Izvor: Intelligent Life.

Izvor: B92

Default images

Utorak, 17. avgust

"Tuvuò fà l’americano"

U luku Palermo uplovljavamo u sedam ujutro i već se oseća živost kakvu nismo sretali na ulicama ostalih italijanskih gradova proteklih dana. Na izlasku iz luke saobraćajna nesreća, ako se tako može nazvati obično “češanje” dvoja kola s nekoliko ogrebotina na boji kao jedinom posledicom. Usledila je, međutim, višeminutna rasprava vlasnika dva automobila nasred raskrsnice, što je blokiralo saobraćaj. Diskusiji su se kasnije pridružila čak četvorica policajaca i jedna uniformisana žena, a došli su u dva policijska automobila i na jednom motoru. Pa, toliko kod nas ne dođe ni na uviđaj povodom dvostrukog ubistva!!! Kako je žestoko i iznenada počela, tako se diskusija odjednom, završila i svi su sa raskrsnice nestali u roku od nekoliko sekundi.

Posle te scene, neviđene gužve u saobraćaju, vike i dreke na sve strane, vozača turističkog vozića koji cupka uz „Tuvuò fà l’americano” (italijanska pesma iz 1956, mlađim generacijama poznata i po napuljskoj sceni iz džez kluba u filmu “Talentovani gospodin Ripli”) koju je upravo pustio na razglas – postaje jasno da Palermo nije ni nalik ostalim gradovima u Italiji. Ovde feragosto kao da nije počeo.

Svoj “belle époque” Palermo je doživeo, kao i mnogi evropski gradovi, početkom XX veka kada su bogati industrijalci poput Floriosa i Vitakera započeli gradnju veličanstvenih “art nouveau” palata i poslovnih zgrada. Onda su Prvi a kasnije i Drugi svetski rat ostavili neizlečive ožiljke na licu grada: kraj 1945. godine Palermo je dočekao sa hiljadama osiromašenih radnika i seljaka koje je glad naterala da se spuste u grad na čijim su ulicama besneli mafijaški ratovi. Takvo stanje kulminiralo je osamdesetih kada je grad zaista bio jedan od najozloglašenijih u svetu. Kasniji spektakularni “mafijaški procesi” tokom devedesetih i naročito vladavina dvojice gradonačelnika – Orlanda i Kamarate - doprineli su da Palermo promeni imidž i postane mediteranski imigrantski grad sa prosečnom stopom kriminala kakva se inače beleži u španskim, italijanskim, grčkim i maletškim gradovima koji su prvi na putu afričkih emigranata prema severu.

“Lonley Planet”, u meni inače omiljenom poglavlju “Dangers & Annoyances”, ipak preporučuje izbegavanje kvartova između pijace Mercato della Vucciria i luke, “naročito ako ste sami ili u večernjim časovima”. Nisu bili večernji časovi ali jesam bio sam pošto je Sandra odavno zaglavila u nekoj prodavnici u Via Roma. I krenuo sam u obilazak “spornih uličica” u kojima živi pravi, “neturistički” Palermo. Osim ponekog pogleda u pravcu ruke u kojoj sam držao fotoaparat, ništa sumnjivo. Prisustvo policije na svakom ćošku je, međutim, vrlo primetno i sigurno je jedan od razloga zašto mi se ništa loše nije dogodilo.

A tu, na ulicama Palerma, video sam zaista svašta, kao Dilenov “plavooki sin”: staricu sa dva odana psa, prodavačicu jaja, veoma mnogo jaja, tek ulovljenu morsku ribu vezanu za usta i rep tako da joj telo poprima oblik luka, grupu muškaraca koji se kartaju ispred oronule crkve, drvo sa cvetovima poput orhideje ali i gustim i oštrim trnjem, crnog emigranta iz neke daleke afričke zemlje, čiji par uplašenih očiju viri iz mraka spavaće sobe koja gleda na ulicu... Zapuštene i polusrušene zgrade, barokne crkve, palate, vile i parkove, kuće s tablama koje opominju na njihove slavne ali privremene stanare iz davne prošlosti: Johan Volfgang Gete 1787, Antonio Garibaldi 1862...

U nastavku: Krstarenje Mediteranom (5)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: