Ponedeljak, 16.11.2009.

17:57

Tužilaštvo: Glavašu veća kazna

Zagrebačko županijsko državno tužilaštvo podnelo je žalbu Vrhovnom sudu na presudu Branimiru Glavašu i još petoro osuđenih za ratne zločine, tražeći duže kazne.

Izvor: Beta

Default images

Na Internet stranici državnog tužilaštva danas je objavljeno da se oštrija kazna traži zbog posebno teških okolnosti dela i visokog stepena njihove krivične odgovornosti u slučajevima nazvanim "selotejp" i "garaža".

Glavaš je u maju ove godine po komandnoj odgovornosti osuđen na deset godina zatvora jer je pripadnicima Samostalne uskočke satnije naredio hapšenje, mučenje i ubistvo sedam civila srpske nacionalnosti.

Njihova tela su bačena u Dravu, a usta su im bila zalepljena selotejpom.

Osuđen je i zbog mučenja i ubistva Čedomira Vučkovića i zlostavljanja Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem je čelu bio od 1991. godine.

Pre izricanja presude, Glavaš je pobegao u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo takođe ima, uz hrvatsko.

Drugooptuženi Ivica Krnjak je osuđen na osam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na sedam, a Dino Kontić, Zdravko Dragić i Tihomir Valentić na po pet godina zatvora.

Svi su, osim Glavaša, u pritvoru, gde čekaju pravosnažnost presude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: