Subota, 12.09.2009.

16:40

U Avganistanu ubijeno 49 ljudi

U više napada u Avganistanu je ubijeno 49 ljudi, od kojih su 20 civili, saopštile su avganistanske vlasti.

Izvor: Tanjug

Default images

U provinciji Uruzgan, na jugu Avganistana, dva putnička vozila aktivirala su bombu postavljenu najverovatnije za avganistanske i strane vojnike, smatraju lokalne vlasti. Poginulo je 14 civila, saopštilo je provincijsko ministarstvo unutrašnjih poslova, a preneo Rojters.

Još šest civila ubijeno je u eksploziji postavljene bombe u provinciji Kandahar, saopštilo je lokalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na severu Avganistana, u provinciji Kunduz, pobunjenici su napali kontrolni policijski punkt ubivši sedam policajaca, uključujući i komandanta punkta.

Sukob je trajao od ponoći do jutra, rekao je provincijski guverner Mohamad Omar.

On je dodao da se dvojica policajaca vode kao nestali i da se strahuje da su zarobljeni.

U provinciji Nagarhar, na istoku zemlje, danas su u napadu na policijsku patrolu ubijena četiri policajca.

Šest zaposlenih jedne privatne firme za obezbeđenje ubijeno je u napadu pobunjenika u istočkoj provinciji Kunar, izjavio je provincijski guverner Fazlula Vahidi.

Koalicione snage su saopštile da je u napadu na uporište pobunjenika u provinciji Kunduz, na severu Avganistana, ubijeno najmanje 12 pobunjenika.

U toj provinciji je pojačano nasilje posle nedavnog vazdušnog udara NATO snaga na otete cisterne u kome je poginulo mnogo civila.

Nasilje se pojačalo u Avganistanu nekoliko poslednjih meseci, a naročito pre i posle predsedničkih izbora održanih 20. avgusta. Prema danas objavljenim nepotpunim rezultatima izbora, na osnovu 92,8 odsto obrađenih izbornih mesta, aktuelni predsednik Hamid Karzai je u vođstvu sa 54,3 odsto osvojenih glasova, ispred protivkandidata Abulaha Abdulaha, koji ima 28,1 odsto.

Izborna komisija je navela da u ove rezultate nije uračunala 2,15 odsto izbornih mesta, jer sumnja da je tu bilo nepravilnosti.

Abdulah i njegove pristalice tvrde da je bilo mnogo izbornih nepravilnosti kako bi se obezbedila Karzaijeva pobeda.

Konačni rezultati izbora još dugo neće biti objavljeni, jer prethodno treba da se završi istraga o navodnim izbornim nepravilnostima koju vodi Izborna komisija za žalbe, koju podržavaju SAD, i koja bi mogla da traje mesecima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: