Utorak, 30.08.2016.

09:00

HIT AGENCIJE BIG BLUE: Njujork svakog četvrtka za 627 evra

Njujork je i svetska prestonica muzeja, muzičkih i pozorišnih događaja, pozornica biznisa i visoke mode, filmske i svake druge umetnosti, kosmopolitski centar sa sadržajima i ponudom koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Izvor: B92

HIT AGENCIJE BIG BLUE: Njujork svakog četvrtka za 627 evra
Hotel Park Savoy 2*

Karakter i atmosferu ovog megapolisa koji sa svojom Statuom slobode predstavlja simbol demokratije za ceo svet, zapravo je teško opisati. Baš zbog toga ga treba doživeti. Makar i na nekoliko dana. Agencija Big Blue upravo vam nudi takvu mogućnost po najpovoljnijioj mogućoj ceni (od 627 evra). Reč je o jednom od jesenjih hit putovanja ili letovima ”preko velike bare” od 1.oktobra ove do 1.aprila naredne godine.

Odlazak je četvrtkom a povratak utorkom po ubedljivo najpovoljnijoj ceni (od 627 evra) uz uslov da osim avio-leta putnik koristi i usluge hotela iz ponude Agencije Big Blue (Hotel Park Savoy 2*).

Jasno je, naravno, da se za šest dana (četiri noćenja) ne može videti baš sve u Njujorku, ali da se može obići ono što Njujork čini Njujorkom – Peta avenija, Menhetn, Bruklin, Vol strit, Kip slobode, Tajms skver, Central park…
Njujorčani se ponose i podatakom da je njihov Central park po površini veći od Monaka, takođe i činjenicom da se uz sva druga dešavanja na ulicama njihovog grada godišnje snimi više od 250 filmova…

Njujork je i megapolis, jedan od najuzbudljivijih i najatraktivnijih gradova sveta. Nekadašnju prestonicu SAD, Njujork je to bio od 1789. do 1790, godišnje poseti 45 miliona turista koji potroše 25 milijardi dolara. Danas je to najveći američki grad u kome više do 26.000 ljudi živi na jednom kvadratnom kilometru. Sastavljen je od pet odvojenih oblasti - Bruklin, Bronks, Kvins, Stejten Ajlend i Menhet - povezenih u celinu. Najstarija oblast je ostrvo Menhetn koje je holandski istraživač Peter Minuit 1626. godine kupio od Algonkvin plemena za đinđive u vrednosti od 24 dolara.
Uz to što je grad demokratije, bezgraničnih sloboda, centar mode i umetnosti, kao i još mnogo čega drugog, Njujork je i finansijski centar sveta. Dokaz: banka federalnih rezervi na njujorškom Vol stritu ima podzemne prostorije na 25 metara dubine u kojima se čuva oko 25 odsto svetskih zlatnih poluga...Danas u Njujorku posluje oko 800.000 svetskih kompanija.. Ulicama grada svakodnevno saobraća više od 12.000 taksista. Sva taksi vozila u Nujorku su žute boje zato što je Džon Herc, osnivač kompanije, smatrao da je žuta boja najuočljivija za oko. Bio je u pravu... Njujork ima i podzemnu železnicu koja svakog dana u proseku preveze skoro pet miliona ljudi. Sistem podzemne železnice sastoji se od 26 trasa i 6.200 vagona koji se zaustavljaju na 468 različitih stanica. Uprkos svemu, Njujorčani svakodnevno do posla putuju u proseku 40 minuta…Vama do njihovog grada, od Beograda, treba malo više od devet sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: