Simuliranje saradnje

Dosadašnje spektakularne, na sva zvona obznanjivane, policijske potrage za Mladićem, završavale su se, po pravilu, spekulacijama o mogućim novim lokacijama na kojima bi ga trebalo tražiti

Info

Izvor: R.D.

Ponedeljak, 30.01.2006.

13:44

Default images

Takozvana "saradnja" Srbije s Haškim tribunalom do te mere je razočarala međunarodnu zajednicu, da bi Savet ministara EU, ako je verovati nemačkom ambasadoru Andreasu Cobelu, već na današnjem sastanku mogao da donese odluku o prekidu pregovora o stabilizaciji i pridruživanju SCG. Ambasador bez uvijanja i uobičajene diplomatske kurtoazije poručuje Vladi da je preterala u probijanju rokova za isporuku haškog optuženika Ratka Mladića, te da je Srbiji isteklo vreme, jer je EU izgubila strpljenje.

Mada republički ministar pravde Zoran Stojković tvrdi da nema fiksnih rokova za izručenje haških optuženika, poruka ambasadora Cobela ne ostavlja ni tračak nade da bi to mogla da bude samo još jedna u nizu opomena koje su postale najčešći vid komunikacije naše zemlje i EU kada je saradnja s Hagom u pitanju. Otvaranje arhiva i pokretanje pojedinih istraga je samo simuliranje te saradnje, budući da ne mogu biti zamena za izručenje Ratka Mladića koji je 10 godina posle srebreničkog masakra još na slobodi.

Za sve to vreme Mladić je preko posrednika primao penziju, a navodno ne može da mu se uđe u trag. Dosadašnje spektakularne, na sva zvona obznanjivane, policijske potrage za Mladićem, završavale su se, po pravilu, spekulacijama o mogućim novim lokacijama na kojima bi ga trebalo tražiti. Postavljenje čoveka iz bivšeg režima na visoku funkciju u MUP samo još više uverava svet da Vlada Srbije ne žuri da raskine s Miloševićevim neslavnim nasleđem. Otvaranje nesređene arhive haški eksperti, koji imaju ambiciju da je pretresu, mogli bi da dožive i kao svojevrsnu uvredu. Uostalom, šta se toliko čekalo, osim ako nije bila namera da se ukloni "izdajnički" materijal koji bi nekoga mogao da ugrozi.

Moguće je i da Srbija na ovaj način šalje svetu signal da je nemoćna da sama reši zadatak koji joj je postavljen kao jedan od uslova za pregovore o pridruženju EU i da joj treba "pojačanje". Međutim, tako uvijena i stidljiva poruka mogla bi samo da joj škodi, jer bi eventualni prekid tih pregovora, po mnogim ocenama, bio ravan katastrofi. Naročito nakon toliko uloženog truda da se u raznim oblastima prilagodimo evropskim standardima. Čak je izvestan optimizam kojim je potpredsednik Vlade Miroljub Labus donedavno uveravao domaću javnost da smo na dobrom putu, u poslednje vreme ustupio mesto, reklo bi se, realističnijim javnim nastupima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: