"Futuristički avion": Amerika ispituje novu letelicu sa vertikalnim poletanjem VIDEO

Najmoćnija oružana sila ispituje električne vazduhoplove sa vertikalnim poletanjem.

Izvor: aero.telegraf.rs
Podeli
Tanjug/Eric Adams/Joby Aviation via AP
Tanjug/Eric Adams/Joby Aviation via AP

Futuristički avion sa šest rotora, napravljen u pogonima kompanije Džobi aviejšen (Joby Aviation), isporučen je šest meseci pre roka u bazu Edvards u Kaliforniji.

To će biti prvi avion sa vertikalnim uzletanjem na električni pogon (eVTOL – electric Vertical Take Off and Landing) za Američko ratno vazduhoplovstvo (United States Air Force – USAF).

Avion je stigao u bazu Edvards prošle nedelje i obavio je tri testa u lebdenju. Sledeći eVTOL stiže za USAF početkom 2024. godine.

Jedna od namena ovih vazduholova biće i prevoženje ljudstva i lakog tereta po ogromnoj bazi i pripadajućem kompleksu koji se prostire na preko 430 kvadratnih milja (oko 1114 kvadratnih km).

Vrednost ugovorenog aviona je 131 milion dolara, a Američko ratno vazduhoplovstvo je najavilo mogućnost poručivanja do devet vazduhoplova, prenosi magazin Air & Space Forces.

Izvršni direktor kompanije Džobi aviejšen Pol Skjara najavio je da će početkom sledeće godine njegova kompanija isporučiti drugu letelicu USAF-u.

“Ova isporuka je veoma važan trenutak za Joby i našu industriju”, rekao je Skjara na ceremoniji upriličenoj juče u bazi Edvards i dodao da je to “validacija dugoročne vizije Ministarstva odbrane SAD”.

Od 2020. godine, Ministarstvo odbrane (DoD) potpisalo je na stotine ugovora sa raznim kompanijama i investiralo veliku količinu sredstava u razvoj eVTOL letelica.

Letelicama poput ove predviđa se uloga ne samo kao avio-taksi u velikim gradovima, već i u spasilačkim misijama i transportnim misijama kratkog dometa – u domaćoj terminologi rekli bismo za vezu – za potrebe USAF ali i drugih grana američkih oružanih snaga

Dolet ovog aviona je oko 160 km, brzina 320 km/h a do sada je dostigao visinu leta od oko 3400 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu