Ponedeljak, 19.06.2023.

16:08

Ekološka katastrofa kod Novog Sada: U Dunav se izlilo oko 35.000 litara goriva, oglasilo se Ministarstvo FOTO

Iz broda koji je Dunavom plovio pod bugarskom zastavom, sinoć se izlila, za sada nepoznata, zagađujuća materija.

Izvor: Tanjug

Ekološka katastrofa kod Novog Sada: U Dunav se izlilo oko 35.000 litara goriva, oglasilo se Ministarstvo FOTO
EPA-EFE/TAMAS KOVACS HUNGARY OUT

Novosadska lučka kapetanija podnela je u ranim prepodnevnim časovima prijavu Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da se na 1287. kilometru Dunava u blizini Čelareva izlila tečnost iz broda koji je plovio pod bugarskom zastavom.

Sumnja se da potiče od naftnih derivata, rekao je pomoćnik sekretara u tom pokrajinskom telu Nemanja Ivanović.

"Istog momenta je na teren upućena pokrajinska inspektorka za vodu, koja se nalazi na licu mesta. Obavešteni su nadležni javni tužilac, upravljač tom vodom, nadležno javno preduzeće 'Vode Vojvodine' kao i lokalna samouprava", rekao je Ivanović za Tanjug.

Ivanović, koji je u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu zadužen za sektor inspekcijskih poslova, dodaje da su istražne radnje u toku.

Ministarstvo: Prati se tok mrlje

Kod naselja Čelarevo izlilo se između 25.000-30.000 litara goriva iz broda koji plovi sa bugarskom zastavom koji je usidren, rekli su iz Ministarstva zaštite životne sredine.

"Inspekcija zaštite životne sredine se stavila na raspolaganje svim službama, u pripravnosti je i spremna da reaguje zbog akcidenta koji se dogodio", rekli su iz Ministarstva za Tanjug.

Dodali su da su na teren po saznanju odmah izasli nadležna vodna inspekcija i predstavnici "Vodavojvodine", zajedno sa predstavnikom sektora za vanredne situacije Bačke Palanke koji prate tok mrlje sa gorivom.

"Pomor ribe nije detektovan. Tužilaštvo je naložilo uzorkovanje vode", rekli su iz Ministarstva.

Vode Vojvodine: Izlilo se 35.000 litara

Rukovodilac službe za zaštitu voda "Vode Vojvodine" Jovan Vignjević da se prema izveštaju kapetana broda koji plovi pod bugarskom zastavom u Dunav kod Čelareva izlilo 35.000 litara pogonske nafte jutro oko 01:00 časova.

"Mi smo trenutno na tom brodu, to je lokalitet Dunava kod Čelareva. Mi kao "Vode Vojvodine" zajedno sa vodnom inspekcijom, akreditovanim laboratorijama za zaštitu životne sredine, službama policije i sektorom za vanredne situacije smo izašli na teren", rekao je Vignjević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: