Četvrtak, 09.03.2023.

10:07

Vrh oružanih snaga Srbije povukao novi potez

Vrh oružanih snaga Srbije povlači poteze čiji je primarni cilj kadrovsko jačanje ratnog vazduhoplovstva, pišu mediji.

Izvor: Novosti, R. Dragović

Vrh oružanih snaga Srbije povukao novi potez
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Konkursom za upis u Vojnu gimnaziju ove godine prvi put su pozvani i đaci zainte­resovani za školovanje na novoformiranom vazduho­plovnom smeru, pišu Novosti i dodaju da je u ukupnoj upisnoj kvoti rezervisano 30 mesta za vojne gim­nazijalce čiji je životni cilj vojna avijacija i pi­lotski poziv.

Formalno formiranje vazduhoplovnog odeljenja i konkursni poziv za prijavljivanje budućih vojnih gimnazijalaca deo je procesa otvaranja vrata sistema odbrane svima čiji je cilj zvanje vojnog pilota.

Put školovanja i osposobljavanja za letača u uniformi, za razliku od prethodnih decenija, današnji četrnaestogodišnjaci mogu da počnu već na prvim časovima u Vojnoj gimnaziji. Sledeća stanica za većinu njih je vazduhoplovni smer na Vojnoj akademiji, a sa oficirskim činom sledi i željeno mesto - u eskadrilama Vojske Srbije.

Usmeravanjem najmlađih pripadnika sistema odbrane ka pilotskom pozivu, ali i konkursom za prijem vazduhoplovnih oficira u rezervi, vojni vrh pokušava da kadrovski ojača Ratno vazduhoplovstvo, ali i populariše rad u oružanim snagama. To je odgovor na globalni trend pada popularnosti, koji se beleži u svim evropskim armijama, ali i na sve veće potrebe naše vojske za ovim kadrom.

Ministarstvo odbrane nedavno je drugi put objavilo javni poziv za Kurs slušalaca za rezervne oficire roda avijacije. Polaznici koji uspešno završe kurs imaće priliku da stupe u profesionalnu vojnu službu, dobiju čin potporučnika i nastave letačku obuku kako bi postali piloti Ratnog vazduhoplovstva.

Kadrovsko pitanje u borbenoj avijaciji posebno je postalo aktuelno poslednjih godina u jeku procesa modernizacije vojske i nabavke borbenih aviona i helikoptera. Operativna skadrila od 14 "migova 29", kao i sve izvesnija perspektiva nabavke francuskih "rafala" drastično je povećala potrebe oružanih snaga za mladim pilotima. Kao standard se uzima da jedna eskadrila (12-14 aviona) traži gotovo 30 spremnih pilota i desetine pripadnika tehničke službe.

Vazduhoplovni as u penziji Boriša Mandić, jedan od osnivača udruženja pilota nadzvučne avijacije, pozdravlja poteze države i vojske na privlačenju budućih avijatičara i predlaže dodatne poteze za popularizaciju pilotskog poziva:

"Formiranje vazduhoplovnog odeljenja u Vojnoj gimnaziji je dobar potez. Ali potreban je još jedan - osnivanje i opremanje Centra za promotivno, motivaciono i selektivno letenje na jednom od aktivnih sportskih aerodroma. Mladi ljudi, već od 15. godine života, u skladu sa propisima tu bi planski i sistematski sticali teorijska znanja i praktična letačka iskustva. To bi podrazumevalo i jedriličarsku i padobransku obuku, kao i selekciju na motornim avionima", kaže Mandić i naglašava da bi se tako obezbedio konstantan kadrovski priliv za vojnu avijaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

17 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: