Kina priznala: Naš je. "Malo" skrenuo s puta

Peking -- Kinesko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo danas da balon primećen iznad Latinske Amerike, koji su SAD označile kao letelicu za "nadzor", potiče iz Kine.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Tanjug/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP
Tanjug/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP

Međutim, iz pekinga kažu da je letelica služila u civilne svrhe.

Američka vojska oborila je u subotu po naređenju predsednika Džoa Bajdena prvi kineski balon koji je prethodnih nekoliko dana nadletao SAD, što je izazvalo oštre kritike Pekinga.

Američko ministarstvo odbrane navelo je u međuvremenu da je primećen i drugi "kineski balon za nadzor" iznad Latinske Amerike, a Kolumbija je ovog vikenda objavila da je balon nadletao njenu teritoriju.

"Posle provere pokazuje se da je taj balon bez pilota iz Kine. On je civilne prirode i koristi se za probe u letu", rekla je Mao Ning portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova.

"Pod uticajem klime i zbog ograničenja oko manevrisanja taj balon je ozbiljno skrenuo sa svoje predviđene putanje i izgubio se u nebu iznad Latinske Amerike i Kariba", rekla je ona na redovnoj konferenciji za novinare.

Kolumbijske vazduhoplovne snage navele su da je balon primećen u petak ujutru i da je nadgledan dok nije napustio nacionalni vazdušni prostor.

Kolumbijske vlasti navele su da balon nije ni u jednom trenutku predstavljao pretnju za bezbednost i odbranu zemlje. Nisu dati detalji o tome gde se nalazi i koja mu je putanja.

Američka vojska je u subotu oborila prvi kineski balon kod obala američke države Južne Karoline na jugoistoku zemlje, a Pentagon je smatrao da se radi o špijunskioj napravi.

Kina tvrdi da se radi o civilnoj letelici i optužila je SAD da su preterano reagovale koristeći silu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu