Suprotstavio se Putinovom čoveku... I to se nije dobro završilo VIDEO

Gost na ruskoj televiziji direktno se usprotivio stavu Moskve da zapadna isporuka tenkova Kijevu znači "direktnu umešanost" ukrajinskih saveznika u rat.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Prošle nedelje, Nemačka i SAD su objavile planove da pošalju tenkove Leopard 2 i Abrams u Kijev kako bi pomogli u borbi protiv ruske agresije. Ovaj potez naišao je na osudu Moskve. Nedugo zatim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je vojnu pomoć koju je Zapad obećao "direktnim mešanjem" u rat, koje se vremenom povećava.

U svojim radio i televizijskim emisijama, propagandista Kremlja Vladimir Solovjov često je ismevao zapadnu vojnu pomoć Ukrajini kao dokaz da je sukob rat preko posrednika između NATO-a i Moskve.

Takođe je pozvao na nuklearne udare na zemlje koje su pomogle Ukrajini. Međutim, u prošlonedeljnoj emisiji koju je vodio Solovjov, Jakov Kedmi, izraelski političar i diplomata rođen u Rusiji, rekao je da ne veruje da isporuka oružja Ukrajini znači direktnu umešanost Zapada u sukob.

"Koliko je naoružanja SSSR isporučio Egiptu i Siriji", upitao je Kadmi u očiglednom podsećanju na isporuku naoružanja iz Rusije na Bliski istok tokom Hladnog rata i arapsko-izraelskog rata 1973. godine.

Kedmi, koji je takođe poznat kao Jaša Kazakov, rekao je da, iako je ruska vojska "planirala operaciju", na nju se uvek gledalo kao na rat koji vodi Egipat.

Solovjov je rekao: "To je tvoja pozicija."

Kedmi je na to odgovorio:

"To je bio opšteprihvaćen stav. Tako su bili pozicionirani SSSR, SAD i Izrael. Sovjetski Savez niko nije video kao stranu u sukobu", nastavio je Kedmi uz zaključak da "isporuka naoružanja ne znači učešće u ratu".

Moskva je bila glavni dobavljač oružja za Bliski istok tokom Hladnog rata, prema Vašingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku. Dodaju i da je Egipat neko vreme bio najvažniji saveznik Moskve u tom regionu. U međuvremenu, 1980-ih, Moskva je Siriji snabdevala "ogromnom količinom najsavremenijeg naoružanja", navodi Institut.

Kedmi se ranije sukobio sa Solovjovim u svojoj večernjoj emisiji emitovanoj na kanalu Rusija 1.

U novembru je Solovjove pretnje da će uništiti Kijev i Harkov sa lica zemlje opisao kao neukusne.

"Zločin je bombardovati mirne gradove", rekao je Kedmi i dodao da se takve reči ne smeju koristiti, posebno ne u Rusiji, piše Njuzvik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu