Sporna fotografija na poljskoj televiziji je fotomontaža

Mediji u regionu objavili su vest da je u jednoj emisiji na poljskom tv kanalu prikazana mapa zemlje sa pripojenom teritorijom zapadne Ukrajine.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2023.

12:18

Sporna fotografija na poljskoj televiziji je fotomontaža
Foto: Profimedia

Međutim, ispostavilo se da je reč o fotomontaži.

U vesti koju je preneo naš portal, a na šta je ukazao "Raskrinkavanje.me", objavljena je sporna fotografija, a ubrzo zatim je otkriveno da je reč o fotomontaži na kojoj se vidi Poljska sa povećanom teritorijom.

Čak se tom prilikom oglasio i direktor TVP Jaroslav Olegovski, koji je to i potvrdio.

"Na prvi pogled može da se kaže da je to prevara, makar samo zato što su imena poljskih gradova bila lišena poljskog fonta. Ima mnogo sličnih lažnih vesti, ali su toliko loše skrojene da ih je lako razotkriti", naveo je on.

U prilog tome ide i bitna informacija da ta televizija ne koristi scenografiju koja je upotrebljena na spornoj fotografiji, već se vremenska prognoza snima u virtuelnom studiju.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: