Bugarska kipti: Uslediće kontramere

Bugarska najavila kontramere ukoliko Holandija i Austrija stave veto na njeno pristupanje Šengenu, rekao je vršilac dužnosti premijera Galab Donev.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Marynka Mandarinka
Ilustracija: Shutterstock/Marynka Mandarinka

On je dodao da se nada da će "zdrav razum prevladati" u preostalim danima do glasanja.

Donev nije precizirao koje bi mere Bugarska uvela, ali je izjavio da se "nada da neće morati to da uradi".

Prema nezvaničnim informacijama iz Sofije, ukoliko Holandija ne povuče svoj prigovor, Bugarska će blokirati kandidaturu Hansa Lajtensa za šefa Fronteksa, evropske agencije za graničnu i obalsku stražu, prenosi Euraktiv.

Pročitajte još i:

- Šalju policiju na granicu Srbije?

Bugarske vlasti tvrde da su stavovi holandskog premijera i austrijskog kancelara diktirani unutrašnjim političkim razlozima a ne nedostacima u primeni šengenskih pravila od strane Bugarske, što je Donev ocenio kao "dvostruke standarde".

Ministar pravde Bugarske Krum Žarkov rekao je za Euraktiv da je bugarska pretnja "veoma realna" i da želi da izazove reakciju EU, dok je ministar unutrašnjih poslova Ivan Demerdžijev prokomentarisao da Holandija "obesmišljava pravila EU".

"Glavne primedbe Holandije se ne odnose na zaštitu granica, već na primenu Mehanizma za saradnju i verifikaciju, koji je za Bugarsku odbačen 2019. godine, tako da Holandija očekuje izveštaj koji ne može da dobije. Taj stav obesmišljava pravila na kojima se zasniva EU", rekao je Demerdžijev.

Savet EU trebalo bi da glasa 8. decembra za prijem Bugarske, Rumunije i Hrvatske u Šengen zonu, Holandija se snažno protivi pristupanju Bugarske, dok se Austrija protivi pristupanju Bugarske i Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu