Dosta im je lokdauna; protest zbog karantina VIDEO

Stanovnici u karantinu u kineskom proizvodnom centru Guangdžou izašli su na ulice i srušili barikade postavljene zbog izbijanja koronavirusa.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/WU HAO
EPA-EFE/WU HAO

Kineska nacionalna zdravstvena komisija prijavila je u utorak više od 17.772 nova slučaja koronavirusa širom zemlje, što je najveći ukupan broj od aprila 2021. godine, a Guangdžou, grad sa 19 miliona stanovnika, čini više od četvrtine tih slučajeva.

U toku su javni protesti na ulicama, što je izuzetno redak događaj u Kini.

Neke od fotografija koje kruže društvenim mrežama pokazuju kako velike grupe jure preko srušenih barijera u gradskom okrugu Haizhu, koji je od 5. novembra pod sve restriktivnijim karantinom i koji je epicentar trenutne epidemije koronavirusa u gradu.

Metalni zvuk padajućih barijera odjekivao je susedstvom, a mnogi korisnici društvenih mreža rekli su da su se neprijatne scene odigrale u ponedeljak kasno uveče na ulicama okruga, navodi CNN, koji je primetio da ne može sa sigurnošću da proveri snimak.

"Niko nije došao da nam objasni, a linija u zajednici je uvek zauzeta. Naše šefove nije briga da li ćemo živeti ili umreti. Šta da radimo", na jednom od snimaka čuje se meštanin.

Na gradskoj konferenciji u ponedeljak, zvaničnik okruga Haizhu priznao je kritike da su ograničenja mogla biti objavljena ranije uz bolje pojašnjenje.

"Shvatili smo mnoge naše neodostatke", zaključio je Su Mingking, zamenik načelnika okruga Haizhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu