Četvrtak, 20.10.2022.

21:00

Sukobi na tzv. Kosovu? Vučić: "Moramo da budemo spremni"; "Kada sam rekao za Putina – smejali su se"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je gost je emisije "Prva tema" na TV Prva gde govorio o svim najaktuelnijim temama.

Izvor: B92

Sukobi na tzv. Kosovu? Vučić:
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik je na samom početku prokomentarisao da li može da dođe do sukoba na KiM.

"Naše je da se izborimo za mir, i to radimo. Ne treba da paničimo i da mislimo da će neko taj mir da sruši, ali moramo da budemo spremni na svaki vid provokacije. Da radimo kratkoročno i dugoročno. Ali moramo i da snažimo naše snage odvraćanja, naše ekonomije. To je ono što radimo. Mi osim nekoliko izviđačkih dronova nismo imali, a očekujem da u narednih godinu dana imamo najviše u regionu ", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je situacija na KiM veoma komplikovana, a nije mnogo lakše ni u RS i BiH.

"Zapadnim silama je stalo da reše KiM što pre jer se sve češće poziva na kosovski presedan. Albanci treba prvo da ispune ono što je predviđeno prvim sporazumom, a to je formiranje Zajednice srpskih opština", rekao je Vučić.

Dodao je da nije ni hteo da pogleda papir sa predlogom sporazuma koji su mu doneli savetnici Emanuela Makrona i Olafa Šolca, a da se taj papir danas pojavio u medijima i da je jasno da su Albanci opet prekršili dogovor.

"Stvari se komplikuju. Očigledno je da će po svaku cenu tražiti neku vrstu rešenja. Video sam da je to veoma teško za Srbiju. Nisu nam dali šansu", rekao je Vučić.

Kazao je da se nada da to nije zvanična poruka nego mišljenje autora teksta u albanskim novinama koje su objavile navodni predlog sporazuma.

"A onda vidim večeras, da je Kvinta tražila hitan prijem kod mene. Pretpostavljam da će nam doneti ono što su Albanci već objavili. Da mi do 24. februara moramo da dogovorimo sve. Prepoznao sam i ja simboliku datuma, kada je počeo rat u Ukrajini. A vidite da je tekst, sa ovlašćenjima koje ima ZSO, predložile nemačke organizacije koje su u Beogradu imale sastanak sa predstavnicima nekih domaćih organizacija. Jasno je da će da traže neku vrstu rešenja, i ne treba ništa odbijati unapred, ali ono što sam ja do sada video je veoma teško za Srbiju. Ako bih morao u ovom trenutku da se odredim, nisu nam dali šansu", rekao je.

Istakao je da nam "prete batinom" ako ne postighnemo sporazum.

"Ubili su nam 82 dece. Srušili nam najvažnije objekte. Sve to možete da vratite, i to smo tek ovih godina uspeli da vratimo. Ali da vratite malu Milicu, Sanju i Jovanu, ne možete nikada. I sada pretite Srbiji novom batinom. Nije dovoljno što ste nam uzeli 13 odsto teritorije. Sada ćete zbog svojih grešaka iz tog perioda, a koje morate da opravdate, ponovo da pretite batinom. Ja se nadam da je to mišljenje nekog albanskog autora u toj novini, a ne zvanična poruka. Biće teško pristojno odgovoriti na to", rekao je.
Foto: printscreen, Prva TV
  • "Evropa nam je potrebna iz milion razloga"


Govoreći o odnosu sa Evropom, Vučić je kazao da nam je Evropa potrebna iz milion razloga, kao i da su nam potrebne i fabrike, i vrednosti, i pravila i pravo.

"Ali ako mislite da jedna zemlja treba da uvek bude žrtva, a zgazili ste međunarodno pravo i poredak, i to sam im uvek otvoreno govorio. Ne postoji čovek koji može da objasni da su poštovali Povelju UN", kazao je Vučić.

Na pitanje o tome šta su pritisci na Srbiju, Vučić je kazao da "neko vam govori o srpečavanju finasijske podrške, o ne dolasku investitora".

"Ljudi treba da znaju da smo po svemu oprezni. Investori dolaze jer smo najjeftiiji u evropi, a imamo i subvencije jer imamo dovoljno fabrika. Nemamo mi neku investicije iz Latinske Amerike, ili Austaljie. Za nas je važno da znamo do koje granice da idemo kako bi sačuvali mir. Je l' poznajete majku koja bi poslala sina u sukob? Lako je nama da pričamo kako smo hrabri u kafani, ali neko treba majci da vrati dete u kovčegu. Moramo da čuvamo mir, da vodimo računa o nacionalnim interesima. Kada sam govorio o jadacu koji se krije, mnogi su se smejali. Kada sam rekao da će zbog Putina da će da pritisnu Srbiju, oni nisu hteli da kažu. A rekli su da je Putin u razgovoru sa njima pomenuo pitanje Kosova. Isktvo moje je veće. Čuvamo nezavinost i slobadrski duh. Kada to čuvate, niko neće da vam dozvoli. Imate dupli pritisak - sankcije Rusiji i KiM. To ide u bloku i korite jedno za drugo", pojasnio je.

Na pitanje šta se Srbiji nudi zauzvart po pitanju tzv. Kosova, Vučić je odgovorio - evropska perspektiva.

"Ja sam siguran da što vreme bude odmicalo, da će na ponuditi nešto konktrentniji pristup EU. Umem da analizaram. SIguran sam da ćemo dobiti jasniju ponudu ali pitanje je koliko će rešenje oko KiM biti ponižavajuće za nas", rekao je on.
Foto: Printskrin/Prva TV
  • Vučić o ostavci


Odgovarajući na pitanje da li će ako rešenje bude ponižavajuće, kao što kaže, podneti ostavku, Vučić kaže da "čovek koji je u politčkoj areni o tome razmišlja svakog dana".

"U ovom trenutku imam na istorijskom maksimumu podršku građana Srbije. Mi smo za 10 godina uradili više nego drugi za 100 godina. Ostaće iza mene bolnice, pruge, stadioni, Hram Svetog Save, muzeji... Do toga da su plate skočile na 720 evra, to je skok od 120 odsto za 10 godina. Minimalac sa 15.000 povećan na 40.000 dinara. To su velike stvari. Ja ne bežim od odgovornosti. O tome mogu da razmišljam zbog države, da nam kupim vreme kako bi se pronašlo rešenje. Ali u ovom trenutku ja ga ne vidim. Spreman sam da razgovaram, ali nam nisu dali šansu. Nadam se da će to što sutra dobijem biti nešto drugačije od onoga što su objavili albanski mediji", kazao je on.

On je pojasnio da ne kaže da će se njegova ostavka dogoditi, ali može da bude opcija u taktici.

Opširnije pročitajte OVDE.
Foto: Printskrin/Prva TV
  • O situaciji u BiH i Republici Srpskoj


Ppredsednik Srbije je rekao da srpsko-srpskih sukoba ne sme i ne može da bude, i da je to njegova jedina poruka političarima u RS.

"Šta god bilo Srpsku moraju da sačuvaju. Narod moraju da sačuvaju, a mi smo tu da ih uvek podržimo. Želim da se smire tenzije u RS, a nama je potreban bratski odnos sa Bošnjacima, neće biti lako stići do toga. Moramo da radimo i razgovaramo sa njima. Uložili smo u Novi Pazar, Tutin i Sednicu, pa i u Priboj, više nego u prethodnih 70 godina. Oni su građani Srbije, i ja se nadam da ćemo videti više oficira i generala Bošnjaka. To je njihova vojska, nadam se da će biti dovoljno mudrosti da ne bude više nikakvih sukoba sa Bošnjacima", kazao je Vučić.
  • Vučić o Belivuku i Miljkoviću


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, povodom izjava Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na suđenju, da je odvratno to što rade pojedini medij.

"Nikada u životu nisam ni video ni čuo nikoga od njih. Ukoliko jesam, ne samo da neću biti predsednik, nego sam spreman da provedem period do kraja života u zatvoru. Vidite da napadaju samo one koji su rasturili tu mafijašku hobotnicu: Vulina, ne znam samo gde su našli Darka Glišića... Dalje da učestvujem u davanju oda najgorim kriminalcima ne pada mi napamet. To je samo dizanje rejtinga onima koji su mleli ljude", rekao je.
  • Podnet akt za izmenu zakona: Silovateljima doživotna kazna?


Vučić je rekao da je zvanično podneo Vladi i predsednici Vlade akt za izmenu krivičnog zakonika u nekoliko odredbi.

"Moj predlog je da za silovanje može i doživotna kazna. To je moj predlog za Vladu Srbije. Ako je učinjeno prema detetu najmanje 10 godina ili doživotna. Za obljube do 20 godina, može i doživotna. Upetostručio sam u predlogu minimalnu kaznu, a za najteža dela smo ih izjednačili sa teškim ubistvima. Ako je usledila smrt deteta najmanje 10 godina ili doživotnim zatvorom. Vlada u skladu sa zakonom neka postupa dalje. Prvo ide u Vladu, a onda kasnije, ako prihvati u Skupštinu", objašnjava Vučić.

Šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još rekao na ovu temu, pročitajte OVDE.

  • "Preživećemo i smak sveta. Svega imamo"


Vučić je rekao da su u Srbiji najjeftiniji i gas i struja, ali da subvencije za industriju mogu postojatisamo dok stižu investicije.

"Mi imamo i subvencije koje možemo da imamo samo kada imamo dovoljno fabrika, a fabrike dolaze ili iz Evrope ili iz Kine i arapskog sveta", rekao je.

Takođe se osvrnuo na to šta je Srbija postigla za ovo vreme.

  • Izbori u Beogradu; Vučić: "Ja ih molim da razmisle"


Govorio je o novoj vladi i istakao da će se sastav znati tokom sledeće nedelje.
  • Vučić o odluci Junajted grupe: "Sramno"


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić progomentarisao je odluku Junajted grupe da na njihovoj kablovskoj mrži ukine TV Prva i B92.

Opširnije o toj temi, pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

19 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: