Srbija

Četvrtak, 20.10.2022.

21:12

"Preživećemo i smak sveta. Svega imamo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gost je emisije Prva tema na TV Prva.

Izvor: B92.net

Foto: Printscreen/TV Prva

Vučić je rekao da su u Srbiji najjeftiniji i gas i struja, ali da subvencije za industriju mogu postojatisamo dok stižu investicije.

"Mi imamo i subvencije koje možemo da imamo samo kada imamo dovoljno fabrika, a fabrike dolaze ili iz Evrope ili iz Kine i arapskog sveta", rekao je.

Takođe se osvrnuo na to šta je Srbija postigla za ovo vreme.

"Podigli smo BDP sa 32 na 62 milijardi evra. Uvećali smo plate. Plate su skočile sa 330 evra na 720 evra, za samo 10 godina. Minimalac je povećan 15770 dinara na 40.020", podsetio je.

Dotakao se tema hrane i energetike i rekao da hoće da obraduje poljoprivrednike.

"Odmah otkupljujemo po berzanskim cenama 150.000 tona kukuruza, nemamo dovoljno u rezervama. To će nas koštati između 55 i 60 miliona evra. Da popunimo rezerve. LJudi da ne brinu, svakog dana popunjavamo rezerve. I dizel skladištimo. Plašim se za dizel, manje za druge derivate", rekao je.

Dodao je da čuvamo pare i da ni kilovat struje nismo uvezli.

"Pravimo bafer da možemo da izdržimo teške udare od energenata. Ne diramo gas u skladištima. Ukoliko niko ne ošteti Turski tok, preživećemo, to su najbolje vesti. Biće svega. Radili smo naprorno, spremamo se za ovo od marta", rekao je.

Što se tiče mleka potvrdio je da dovoljno mleka ima u tri zemlje EU i da odatle uvozimo da pokrijemo nedostatke.

"Obezbedili smo i poljsko mleko, da nadomesti naše. Imamo dovoljno soli, šećera, ulja. Da se sve zatvori, mi imamo dovoljno za više meseci".

"Svega imamo", naglasio je i dodao: "Sve smo u robnim rezervama uvećali za po pet puta. Smak sveta da dođe - mi ćemo da preživimo".

Rekao je da država neće odustati od najavljenog povećanja plata i penzija

"Ide devet odsto sada 1. novembra, što znači da će prvi deo primiti - samostalne delatnosti penzioneri 2. decembra, poljoprivredni penzioneri 6. decembra, biviši zaposleni penzioneri 10. decembra. A onda od 1. januara, što znači od 2. do 10. februara primiće još 12,1 odsto, ukupno 20,8 odsto povećanje", istakao je on.

Naglasio je da nikada takvo povećanje penzija nismo imali u dva meseca, jer su plate brže rasle od penzija.

Sada moramo da gledamo da nam penzije rastu istom brzinom kao plate, naveo je Vučić.

Kaže da je pre 10 godina prosečna penzija bila 203 evra, sada će biti 323 evra, tako da su za više od 60 odsto uvećane penzije, ali da to nije dovoljno, pošto će plate biti uvećane sa 330 na 720 evra, što je 120 odsto uvećanje.

Rastu cene, ali će nam uvek prihodi rasti više od međugodišnje inflacije, rekao je.

Zatim se dotakao teme infrastruktura u Srbiji.

"Imaćete auto-put Ruma - Šabac. Ono o čemu se priča 70 godina mi gradimo", kazao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: