Svet 1

17.05.2024.

16:20

Nakon 2 godine lova i nagrade od 22.000 dolara: Rusi zarobili robota THeMIS FOTO

Ruski izvori su objavili da su njihove snage "zarobile" neuhvatljivog estonskog robota THeMIS, koji je doniran Ukrajini pre skoro dve godine.

Izvor: bulgarianmilitary

Nakon 2 godine lova i nagrade od 22.000 dolara: Rusi zarobili robota THeMIS FOTO
Profimedia

Podeli:

Ova robotska zemaljska platforma bila je među prvim doprinosima Estonije Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022. To je takođe bila prva strana donacija koja je bila na meti Moskve.

Da bi potkrepio tvrdnju, ruski izvor je podelio pločicu sa imenom robota.

THEMIS 4.5, identifikovan serijskim brojem 45046 i brojem modela MR100585, nosi NATO broj (NSN) 2360-38-001-4590.

Na natpisnoj pločici je istaknut logo estonskog proizvođača, Milrem Robotics.

Dodatni detalji uključuju njegovu težinu od 1.630 kg, maksimalnu nosivost od 750 kg i maksimalnu brzinu od 20 km/h.

Prošle godine, moskovski Centar za analizu strategija i tehnologija (CAST) objavio je nagradu od milion rubalja, otprilike 11.000 dolara, za bilo koje vojno osoblje koje bi moglo da "zarobi" vozilo THeMIS u relativno neoštećenom stanju.

Stvari su dobile intrigantan obrt 15. februara kada je direktor CAST-a Ruslan Puhov otkrio državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti da se nagrada udvostručila na dva miliona rubalja, otprilike 22.000 dolara.

Prema Puhovu, ovo neočekivano povećanje je verovatno reakcija na tvrdnju estonskih obaveštajnih službi da se taj obaveštajni centar direktno povezuje sa ruskim obaveštajnim službama.

U januaru je Milrem Robotics objavio da je isporučio 15 bespilotnih vozila THeMIS ukrajinskim snagama, prema saopštenju objavljenom tog meseca. Povratne informacije ukrajinskih vojnika pokazuju da su ova bespilotna vozila dala značajan doprinos razminiranju na frontu i zadacima transporta tereta.

THeMIS je privukao pažnju Rusije na početku sukoba u Ukrajini.

Ruski programeri su navodno bili toliko opčinjeni njegovim dizajnom da se do 2023. godine takozvani "ruski ekvivalent" THeMIS-a pojavio na ukrajinskom ratištu.

Pojavila se fotografija na kojoj se vidi kako ovaj ruski THeMIS transportuje ranjenog vojnika po blatnjavom terenu.

Stručnjaci su takođe primetili uređaj instaliran na prednjoj strani robota, nagađajući da bi to mogao biti alat protiv dronova.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: