Raste strah od nišana: Rusi "birajte"

Ruski vojnici koji se predaju Ukrajini biće tretirani na civilizovan način, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/Leszek Szymanski POLAND OUT
EPA-EFE/Leszek Szymanski POLAND OUT

U sinoćnjem obraćanju, Zelenski je apelovao na Ruse da pobegnu ili se predaju kad dospeju na front, preneo je Bi-Bi-Si.

Njegova izjava je usledila nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao zakon kojim se udvostručuju kazne za ruske vojnike koji dezertiraju ili ne izvrše naređenja. Govoreći na ruskom, svom maternjem jeziku, Zelenski je pozvao Ruse da se predaju Ukrajini radije nego da rizikuju da im se nakon sukoba sudi kao ratnim zločincima.

Ukrajina će se prema dezerterima ponašati u skladu sa medjunarodnim konvencijama i neće nikoga vraćati u Rusiju ukoliko se plaši posledica, rekao je on. Zelenski je poručio ruskim vojnicima da je za njih bolje da se predaju nego da stradaju od ukrajinskog oružja.

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je juče izmene i dopune Krivičnog zakona Ruske Federacije o kažnjavanju za dezerterstvo, pljačku i predaju, preneo je Interfaks.

Konkretno, zakon uvodi pojmove "mobilizacija", "vojno stanje" i "ratno vreme" u Krivicni zakon Ruske Federacije. Kazne do 10 godine zatvora su predvidjene za dezerterstvo, neodazivanje na mobilizaciju, dobrovoljnu predaju neprijatelju i odbijanje učešća u borbenim dejstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu