Putin je tu strategiju koristio i na Balkanu: Sad je izgubio

Uporedo sa pravim oružanim sukobom na terenu, između Ukrajine i Rusije vodi se i sajber rat.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2022.

08:20

Putin je tu strategiju koristio i na Balkanu: Sad je izgubio
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Rusija nije uspela da stekne prednost nad Ukrajinom u sajber prostoru gotovo šest meseci od početka vojne operacije u Ukrajini, rekao je šef britanske obaveštajne službe GCHQ Džeremi Fleming.

Fleming je u autorskom tekstu za The Economist napisao kako su obe zemlje koristile svoje sajber sposobnosti u ratu u Ukrajini.

"Do sada je predsednik Putin sveobuhvatno izgubio informacioni rat u Ukrajini i na Zapadu. Iako je to razlog za slavlje, ne bi trebalo da se podsceni kako se ruske dezinformacije odvijaju drugde u svetu", napisao je Fleming.

Baš kao i s kopnenom invazijom, čini se da su početni onlajn planovi Rusije propali. Rusko korišćenje ofanzivnih sajber alata bilo je neodgovorno i neselektivno, dodao je.

Zlonamerni softver

Fleming je rekao kako je Rusija razvila zlonamerni softver WhisperGate kako bi uništila i unakazila sisteme ukrajinske vlade.

Takođe je rekao da je Rusija ranije koristila istu strategiju u Siriji i na Balkanu, a naveo je i kako su dezinformacije na internetu glavni deo ruske strategije. Međutim, GCHQ ih je uspeo da presretne i na vreme da upozorenja, dodao je.

Ne ulazeći u puno detalja, Fleming je rekao da bi Nacionalne sajber snage Ujedinjenog Kraljevstva mogle da odgovore Rusiji raspoređivanjem britanske vojne jedinice koja koristi ofanzivne sajber alate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: