Sumnjiva smrt Putinovog kritičara; "Ovo je uznemirujuća vest"

Investicioni bankar u egzilu, koji je postao žestoki kritičar Vladimira Putina nakon što je napustio Rusiju, preminuo je u Vašingtonu, potvrdila je policija.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2022.

11:50

Sumnjiva smrt Putinovog kritičara;
EPA-EFE MAXIM SHIPENKOV

Dan Rapoport (52) pronađen je ispred luksuzne stambene zgrade u Džordžtaunu malo pre 18 sati, a policija je dobila dojavu da je neko skočio sa zgrade. Osoblje hitne pomoći pružilo je Rapoportu prvu pomoć na licu mesta i odvezli su ga u bolnicu, gde je kasnije proglašen mrtvim, prenosi Independent.

Portparolka policije Brijana Burč rekla je da se njegova smrt i dalje istražuje.

Međutim, policijski izveštaj do kog je došao Independent pokazao je da je Rapoport imao razbijen mobilni telefon, naočare, vozačku dozvolu i 2.620 dolara u gotovini kod sebe u trenutku smrti.

Vest o njegovoj smrti otkrila je u objavi na Telegramu bivša urednica ruskog časopisa Tatler Junija Pugačeva, koja tvrdi da je njegov pas pronađen u blizini njegove kuće u Vašingtonu s oproštajnom porukom i novcem.

Međutim, supruga Dana Rapoporta, Alena, navodno je negirala da je njen suprug oduzeo sebi život. Za rusku novinsku službu RBC ona je rekla da je u toku istraga o njegovoj smrti i da nije bilo "nikakvih poruka, nema samoubistva".

"Na našu veliku žalost, suprug i otac naše kćeri više nije s nama", rekla je za RBC.

Gospođa Rapoport, ukrajinska virusologinja, takođe je opovrgnula tvrdnje Junije Pugačeve da se rastala od supruga i da je on bio u Londonu "u društvu mladih devojaka".

Nakon što je 2012. napustio Rusiju zbog podrške prodemokratskom aktivisti Alekseju Navaljnom, Rapoport je kupio nekretninu u Vašingtonu. Kasnije ju je prodao Džaredu Kušneru i Ivanki Tramp kada su se preselili u glavni grad SAD kako bi preuzeli visoke položaje u administraciji Donalda Trampa.

Rapoport se nakon prodaje nekretnine preselio u Kijev te je tamo upoznao suprugu. "Dan nas je evakuisao iz Kijeva i sam se tamo vratio kako bi pomogao mojoj zemlji. Trebalo je da se nađemo s njim u Sjedinjenim Državama", rekla je Alena Rapoport za RBC.

Bil Bruder, istaknuti Putinov kritičar, napisao je na Tviteru da je njegova smrt "vrlo uznemirujuća vest". "Bio je jedan od prvih finansijera sa sedištem u Moskvi koje sam poznavao, a koji je javno podržao Alekseja Navaljnog. Počivaj u miru, Dan", napisao je na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: