Priština odložila odluku; pucalo se kod Brnjaka, KFOR bio spreman da interveniše; zatvoreni prelazi

Još jedan napet dan na severnom delu KiM je za nama. Počelo je pokretima kosovske policije, usledile su barikade, pa i pucnjava... Na kraju, deluje, smirilo se.

Izvor: Novosti, Kosovo online

Nedelja, 31.07.2022.

17:56

Priština odložila odluku; pucalo se kod Brnjaka, KFOR bio spreman da interveniše; zatvoreni prelazi
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Sve je počelo jer je od 1. avgusta trebalo da počne primena mera reciprociteta, tačnije, kako je najavila kosovska vlada, da od ponoći svima koji dođu na prelaze sa ličnom kartom Republike Srbije bude uručen ulazno-izlazni dokument.

Takođe, trebalo je i da počne preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske.

Građani su tokom dana počeli da se okupljaju u centru Severne Mitrovice, nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta. Nakon toga, čule su se i sirene za uzbunu u severnom delu Kosovske Mitrovice. KFOR je objavio da prati situaciju i da je spreman da interveniše.

Tokom noći situacija je postajala sve napetija. Pred ponoć obratio se javnosti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ambasador SAD u Prištini pozvao je tamošnje vlasti da razmotre svoju odluku.

I onda, oko ponoći, stigla je vest iz Prištine da je primena ove dve odluke odložena na mesec dana.

A kako je čitav dan za nama izgledao – pročitajte u našem Blogu uživo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: