Sud izrekao presudu za "najsmrtonosniji teroristički napad ikada viđen u mirnodopskoj Francuskoj"

Francuski sud izrekao je presudu za napade u Parizu 2015. godine, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Izvor: Dnevnik.hr

Sreda, 29.06.2022.

21:10

Sud izrekao presudu za
Deposit/Kuzmafoto

Glavni optuženi Salah Abdeslam jedini je preživeli terorista tzv Islamska država koja je učestvovala u napadu, zajedno sa još 19 muškaraca, sada će odgovarati za svoje zločine - svi proglašeni krivima.

Teroristički napad u Parizu u novembru 2015. bio je koordinirani teroristički akt na šest lokacija u centru Pariza.

Poginulo je 130 ljudi. Povređeno je oko 300 ljudi, od kojih 80 u kritičnom stanju.

Svi osumnjičeni, njih 20, večeras su proglašeni krivima.

Kazne će biti naknadno objavljene - tužioci su tražili od Abdeslama doživotnu kaznu zatvora.

Salah Abdeslam se smatra ključnim osumnjičenim i jedinim napadačem koji je preživeo. On je ove nedelje na sudu rekao da nije ubica i da bi osuda stoga bila nepravda. Najveće suđenje u modernoj francuskoj istoriji počelo je u septembru prošle godine.

Više od devet meseci, žrtve, novinari i porodice poginulih posećuju specijalno izgrađenu sudnicu u Parizu kako bi svedočili i pratili priču o najgorem napadu u Francuskoj od Drugog svetskog rata, piše Bi-Bi-Si.

Kombinacija napada oružjem i bombama na barove, restorane, nacionalni fudbalski stadion i koncertnu dvoranu Bataclan 13. novembra 2015. godine, rezultirala je stotinama ubijenih i povređenih.

Bolna svedočenja

Svedočenja očevidaca i žrtava bila su potresna. Jedna od žrtava je na snimku iz Bataclana čula sopstveni razgovor sa napadačem koji ga je uzeo za taoca.

Rekao je da je to što je sud to saslušao kod njega "lekovita stvar".

Objašnjenja 32-godišnjeg Salaha Abdeslama ponekad su bila kontradiktorna i teško ih je pratiti.

Optužen je da je bio deo desetočlanog odreda teško naoružanih džihadista koji su pokrenuli napad, pre nego što je bacio samoubilački pojas i pobegao nazad u svoj dom u Briselu gde su živeli mnogi njegovi saoptuženi.

Tužioci su zatražili doživotnu kaznu zatvora za Salaha Abdeslama, najtežu kaznu za kriminalce koja se može izreći po francuskom zakonu, sa malim šansama za uslovni otpust nakon 30 godina.

Većini optuženih, uključujući Abdeslama, za koga se veruje da je jedini preživeli član grupe koja je izvršila napade, preti kazna doživotnog zatvora.

Ostali osumnjičeni, od kojih će šestorici biti suđeno u odsustvu, terete se za pomaganje i podržavanje napada. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, koja je ohrabrila svoje pripadnike da napadnu Francusku zbog njenog učešća u borbi protiv te grupe u Iraku i Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: