Poništena deklaracija o otcepljenju RS; Dodik reagovao

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska nastaviti svojim putem.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

On je negirao odluku Ustavnog suda BiH kojom je poništena deklaracija i zaključci o prenosu nadležnosti sa države BiH na ovaj entitet.

Poslanicima Državnog parlamenta BiH u ponedjeljak je dostavljena odluka Ustavnog suda BiH kojom se stavljaju van snage odredbe Deklaracije o ustavnim načelima Narodne skupštine Republike Srpske i zaključci o prenosu nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku u oblasti pravde, poreza i odbrane.

"Ova zemlja nema šanse"

Dodik je Ustavni sud nazvao "all-around institucijom", najavljujući nastavak sporova državnih institucija u BiH.

"Republika Srpska ide svojim putem. Republika Srpska će nastaviti da radi ono što misli da je najbolje. Naš cilj je da implementiramo Ustav BiH. Ako nije, onda ova zemlja nema šanse", rekao je Dodik u ponedeljak uveče.

On je dodao da Ustavni sud BiH zapravo ne može odlučivati o deklaraciji, koja je politički dokument, a ne zakon ili odluka.

"To izgleda neozbiljno i potpuno mimo zakona i Ustava. Deklaracija je akt, deklarativni pristanak nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv Republike Srpske, odmah imaju pravo. na sve“, rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Narodna skupština Republike Srpske u decembru prošle godine donijela je dvije odluke kojima je najavljeno da će za šest mjeseci početi proces prenošenja nadležnosti sa države BiH na entitet, što se tumači kao secesionistički potezi. Nakon isteka tog roka, vlasti Republike Srpske su na nedavnoj sjednici odgodile donošenje tih odluka uz obrazloženje da geopolitičke okolnosti za tako nešto sada nisu povoljne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu