Bitka za ključni grad – Rusi hoće punu kontrolu

Ukrajina se bori da zadrži kontrolu nad ključnim auto-putem do grada Severodonjecka na prvoj liniji fronta, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/MARKIIAN LYSEIKO
EPA-EFE/MARKIIAN LYSEIKO

Portparol Ministarstva odbrane Oleksandar Motuzjanik rekao je na brifingu da postoje alternativni putevi za snabdevanje ukrajinskih jedinica u Severodonjecku, koji je sa tri strane okružen ruskim snagama. Cilj Rusije je da potpuno opkoli ukrajinske jedinice u gradu, kao i u obližnjem Lisičansku, dodao je on.

Ruske snage pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Severodonjeckom, Lisičanskom i Rubižnom kako bi celu oblast Luganska stavile pod rusku okupaciju, saopštilo je ministarstvo.

Lugansk čini polovinu istočnog regiona Donbasa, gde je Moskva preusmerila svoje ratne napore. Mnogi veruju da bi Putin mogao da dobije rat ako Rusija preuzme kontrolu nad Donbasom.

"Vodi se intenzivna ofanziva na ključni grad"

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da ruske snage "sprovode intenzivnu ofanzivu" kako bi zauzele ključni grad Lajman u regionu Donjecka.

Portparol ministarstva je rekao da su napori Rusije da "preuzme punu kontrolu" nad Lajmanom "propali".

Lajman je važno železničko čvorište i ako Rusi uspeju da konsoliduju kontrolu nad gradom, obližnji grad Slavjansk postaje podložniji artiljerijskim napadima, a ukrajinske trupe jugoistočno od Lajmana biće u sve većoj opasnosti od opsade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu