Utorak, 26.04.2022.

23:39

"Svet na ivici katastrofe"

Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je dovela svet "na ivicu katastrofe okupacijom černobiljske nuklearne centrale" na početku ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: B92, Beta

Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

"Svet je ponovo bio na ivici katastrofe, jer su za rusku vojsku černobiljska zona i černobiljska elektrana bile kao normalna teritorija za vođenje vojnih operacija", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafaelom Grosom.

Zelenski je rekao da ruske snage "nisu ni pokušale da brinu o nuklearnoj bezbednosti".

Optužio je te snage da su na teritoriji centrale držale "kontingent oklopnih vozila koja su uništavala površinu zemlje i dizala izuzetnu količinu prašine, posebno radioaktivnih čestica".

Gros je rekao da postoje oštećenja kod centrale i da postoje zone koje su iskopane. Dodao je da će uskoro sastaviti detaljan izveštaj i da će se raditi na obnavljanju infrastrukture.

Generalni direktor IAEA rekao je ranije u Černobilju da je nivo radioaktivnosti u nuklearnoj elektrani "normalan".

Gros, koji nije naveo konkretne brojeve ili parametre radioaktivnosti, rekao je novinarima da je radioaktivnost povećana u određenim trenucima, kada su ruske snage u tu zonu unosile tešku opremu i kada su napustile to područje. Dodao je da je IAEA svakodnevno pratila situaciju.

Ukrajinske vlasti su sredinom aprila saopštile da nisu u mogućnosti da obnove sredstva za praćenje radioaktivnosti na tom lokalitetu na severu Ukrajine. Ruske snage su 24. februara, prvog dana ofanzive na Ukrajinu, zauzele Černobilj gde je potom isključena struja i veze za komunikaciju. Ruski vojnici su se krajem marta povukli sa tog mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: