"Napala nas je Kina"; "A ne, nije"

Tajvanska televizija se izvinila i pozvala ljude da ne paniče nakon što je greškom izvestila o kineskom napadu na Tajpej u jeku rastuće napetosti s Pekingom.

Izvor: B92

Sreda, 20.04.2022.

13:37

EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Tokom prenosa u sredu ujutru TV mreža Kineski televizijski centar (CTS) greškom je na dnu ekrana prikazala informacije o kineskom raketnom napadu na vojne brodove i ključnu infrastrukturu u blizini Taipeija, prenose lokalni mediji.

Vesti su nosile poruke poput "mogao bi izbiti rat", a govorile su o podmetnutom požaru "kineskih agenata" na glavnoj železničkoj stanici u prestonici i o proglašavanju vanrednog stanja.

"Građani, molimo vas da ne paničite. Ovim putem pojašnjavamo informacije te se izvinjavamo", objavila je voditeljka programa u 10 sati po lokalnom vremenu. Ona je rekla da su upozorenja bila deo vežbe vatrogasnih službi u utorak, ali da su zbog tehničke greške prikazana u sredu ujutru.

Kina odavno preti Tajvanu

Kina nikad nije odbacila tvrdnje da će silom vratiti Tajvan pod svoju kontrolu, a protekle dve godine pojačala je svoje vojne aktivnosti oko te ostrvske države. Tajvan je povećao nivo očuvanja bezbednosti nakon što je izbio sukob u Ukrajini, strahujući da bi Peking mogao da sledi potez Moskve.

Rat u Ukrajini izazvao je raspravu o posledicama koje nosi za Tajvan i njegovu spremnost za odbranu, poput obuke rezervista. Tajvanska vojska je prošle nedelje prvi put objavila priručnik za civilnu obranu, dajući građanima uputstva za delovanje u mogućem ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: