Predrag Kon demantovao reči ministarke koja je izašla pred novinare: Jednostavno nije tačno

Kon demantovao reči ministarke Darije Kisić Tepavčević koja je rekla, nakon sednice Kriznog štaba, da je na toj sednici jednoglasno odlučeno da sve mere ostanu.

Izvor: Kurir
Podeli
Tanjug/Jadranka Ilić
Tanjug/Jadranka Ilić

Krizni štab: Sve mere ostaju, ulazimo u treću godinu korone VIDEO

Predrag Kon, epidemiolog i član tog štaba, navodi da je o merama bila vođena čitava rasprava i da je medicinski deo kriznog štaba tražio pooštravanje mera, a nikako nije bio za to da sve ostane po starom.

"Jednostavno nije tačno da smo bili jednoglasni. Medicinski deo bio je pri svojim stavovima izrečenim i pre sednice kriznog štaba. Tražili smo najnužniji minimum – da 24 sata važe kovid propusnice za sve osim za esencijalne potrebe vezane za hranu, lekove i gorivo. A nismo podržali ni održavanje javnih skupova sa koncertima za doček Nove godine na trgovima širom zemlje. I mimo toga, ostale su sve iste mere", izjavio je dr Kon za Kurir.

Na pitanje šta je medicinskom delu kriznog štaba odgovoreno, zašto mere neće biti promenjene, dr Kon kaže: "To je čitava rasprava i ko je šta od pojedince govorio ne mogu da citiram. Nakon što su se svi izjasnili šta jeste, a šta nije moguće sprovesti, na kraju sam ja izneo naš predlog. Bilo je tu nekih vrsta razvodnjavanja naših zahteva. Ključni argument političkog dela kriznog štaba bio je da to nije realno i da ne može da se sprovede. A imamo pretnju koja nailazi, jasno vidimo da će se desiti nagli porast broja zaraženih u zemlji. Desio bi se i bez obzira na doček Nove godine, ali bi to išlo sporije, što je jako bitno reći."

Dodaje da je na sednici izneta informacija da se kovid propusnice sasvim dobro poštuju. "Podneti su i inspekcijski izveštaji, to su na hiljade i hiljade izvršenih inspekcija i milioni naplaćenih kazni. Nema dileme da su kovid propusnice dobro rešenje, ali moraju da važe 24 sata", dodao je on.

Ipak, on apeluje na ljude da ne idu na velike skupove u pretećoj situaciji, pogotovu oni koji nisu vakcinisani. "To je stvarno nešto što mora da se naglasi. Ako se i već nalaze na takvim mestima, treba da koriste maske, jer tu ne može da se drži distanca, što je i u okviru mera koje su trenutno aktuelne", dodao je dr Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu