Protesti u Gruziji zbog hapšenja bivšeg predsednika

Stotine Gruzijaca okupile su se danas tražeći oslobađanje bivšeg predsedniika Mihaila Sakašvilija, koji štrajkuje glađu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2021.

20:22

Protesti u Gruziji zbog hapšenja bivšeg predsednika
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednik je prošle nedelje uhapšen nakon povratka iz egzila i poziva na postizborne proteste.

Sakašvili, koji je osuđen u odsustvu u Gruziji 2018. zbog zloupotrebe ovlašćenja i prikrivanja dokaza dok je bio predsednik, u tajnosti se vratio u Gruziju uoči opštinskih izbora prošlog vikenda nakon više godina i uhapšen je u petak, piše Rojters.

Nije potpuno jasno kako je Sakašvili (53) došao u Gruziju, a istražni tužioci su optužili dvojicu muškaraca koji su ga 29. septembra odvezli iz gruzijske luke Poti na selo.

Sakašvili planira da nastavi štrajk glađu koji je proglasio uoči svog hapšenja, prenela je agencija Tas s.

Gruzijski predsednik i vlada jasno su stavili do znanja da nemaju plan da ga pomiluju ili puste.

Neki od njegovih pristalica iz stranke Ujedinjeni nacionalni pokret, čiji je osnivač, okupili su se danas ispred zatvora u gradu Rustavi, jugoistočno od prestonice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: