Najava haosa u Beogradu?

Parada ponosa zakazana je za subotu 18. septembar.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Marcbruxelle
Ilustracija: Depositphotos/Marcbruxelle

Nije Parada ponosa šaka pirinča da je pozoba svaki antivakser

Za isti dan, gotovo u identično vreme, ovih dana se na društvenim mrežama najavljuje skup antivaksera, antimaskera, antiglobalista i drugih organizacija, a sve, navodno, pod okriljem ideje da se "stane na put najavljenim kovid propusnicama", pišu mediji.

Satnica Prajda je ove godine pomerena za po podne, pa će umesto uobičajenog prepodnevnog termina početi u 16 sati i trajati sve do 23 sata uveče. Učesnici će okupljanje započeti tradicionalno u parku Manjež, a proslava će se od 18 sati nastaviti u Muzeju Kinoteke. Tek kilometar dalje, samo nešto kasnije, ekstremisti najavljuju protest koji bi trebalo da počne od 17.30 časova na Trgu republike, odakle će krenuti ka Andrićevom vencu, prenosi Blic.

Kao povod za novi protest ovog puta uzeta je nedavno najavljena odluka Kriznog štaba da će se uvesti kovid propusnice u borbi protiv koronavirusa. Grupa organizacija prijavila je policiji da će u subotu održati protest na Trgu republike u 17.30 sati. Prema informacijama lista, njihov protest nije zabranjen, a policija će obaviti bezbednosnu procenu kako bi odlučila hoće li se održati ili će biti ispraćen uz jake mere policijskog obezbeđenja.

"Svake godine, policiji je prijavljivano nekoliko događaja isto vreme. Policija procenjuje svaki događaj, uključujući i Prajd i na osnovu toga preduzima odgovarajuće mere, koje se mogu odnositi i na zabranu nasilnih skupova. Učesnici Prajda nikada nisu pribegavali nasilju, pa je nemoguće izjednačavati Prajd i neki drugi skup čiji učesnici eventualno imaju nameru da čine krivična dela", kaže za "Blic" Goran Miletić, regionalni direktor organizacije "Sivil rajt difenders" za Evropu.

On dodaje i da organizatori veruju da će policija preduzeti mere prema onima koji hoće da spreče druge da uživaju Ustavom garantovana prava.

Kako je najavljeno, samo vakcinisane osobe, one koje su preležale koronavirus ili imaju negativan test na kovid 19 moći će da učestvuju na Paradi ponosa koja će biti održana u subotu 18. septembra, u Beogradu.

"Mere će biti prilagođene epidemiološkoj situaciji, o čemu će javnost biti detaljno obaveštena narednih dana", rekao je Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beograd prajda.

Glavni događaj Nedelje ponosa biće Prajd ili Parada ponosa, koja će se održati u subotu od 16 časova. Kako je najavljeno, tada će početi okupljanje učesnika u parku Manjež, da bi pola sata kasnije počela tradicionalna šetnja centralnim beogradskim ulicama. Šetnja bi trebalo da krene u 16.30 časova i to od parka Manjež, pa Ulicom kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Doma Narodne skupštine, a odatle Ulicom kneza Miloša i Nemanjinom natrag do Manježa.

Nedelja ponosa počela je u ponedeljak i trajaće do 19. septembra, a tokom sedmice biće održano više od 40 događaja, uključujući predstave, filmske projekcije, panel diskusije, konferencije, radionice, žurke...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu