Dodiku zbog Srebrenice preti zatvor: Tužilaštvo BiH će formirati predmet

Odluka visokog predstanika Valentina Incka kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona BiH posebno tretira negatore genocida u institucijama vlasti.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2021.

13:06

Dodiku zbog Srebrenice preti zatvor: Tužilaštvo BiH će formirati predmet
Depositphotos/ Ale_Mi

“(7) Počinitelj kaznenog dela iz stavka (1) do (4) ovog članka koji je funkcioner ili odgovorna osoba ili zaposleni u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog proračuna, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine.”, precizno se navodi.

Praktično, piše portal "Avaz", na udaru ovih novih odredaba Kaznenog zakona BiH među prvima bi se mogao naći Milorad Dodik, član Predsedništva BiH, koji je i danas na konferenciji više puta negirao genocid, ali i svi drugi funkcioneri iz RS, poput predsednice RS Željke Cvijanović, načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića, zastupnice SNSD-a u zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanje Vulić, kao mnogi drugi funkcioneri iz RS sa svih nivoa vlasti koji otvoreno godinama negiraju genocid u Srebrenici i ratne zločine počinjene na tlu BiH.

Ipak, srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku ne preti kazna zbog toga što je tokom današnjeg obraćanja medijima više puta ponovio da se u Srebrenici nje dogodio genocid, jer dopunjeni zakon o zabrani i kažjavanju negiranja genocida i veličanju ratnih zločinia stupa na snagu za osam dana od objavljivanja odluke, odnosno u subotu 31. jula.

Kako je saopšteno iz OHR, ova odluka će odmah biti objavljena na službenoj internet-stranici Kancelarje visokog predstavnika i u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Odluka će, navodi se, važiti na privremenoj osnovi, sve dok je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova.

"Odluka kojom je Valentin Incko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida pokazuje da je on tipični srbomrzac", rekao je ranije danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare povodom odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH.

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da će formirati predmet u kojem će biti praćene i evidentirane sve objave pojedinaca, grupa ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu dopuna Krivičnog zakona BiH koje je doneo visoki predstavnik Valentin Incko.

"Prikupljanje materijala vršiće se u saradnji sa partnerskim policijskim i bezbednosnim agencijama, a radi postupanja Tužilaštva i partnerskih institucija u okviru zakonskih ovlašćenja", saopšteno je iz ove pravosudne institucije, prenosi RTRS.

U saopštenju se dodaje da će formiranje predmeta uslediti "nakon dopune Krivičnog zakona BiH koju je doneo Incko, kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina".

Podsetimo, izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. objavljen je na sajtu tog tela.

"Nakon temeljne istrage Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godine, zaključuje se da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Iako Komisija ne smatra ubistva koja su se dogodila oko Srebrenice genocidom, ona u uvažava činjenicu da su hiljade ljudi (uglavnom ratnih zarobljenika) ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti", stoji, između ostalog, u zaključcima Komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: