"Kosovo nije otišlo mnogo daleko. Za njihovu državnost je presudan dogovor sa Srbijom"

Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u slučaju ocene samoproglašene nezavisnosti bio prekretnica za status tzv. Kosova, ali od tada nema pomaka.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Depositphotos/dk_photos
Depositphotos/dk_photos

To je izjavio politički analitičar Nedžmedin Spahiju, a prenosi "Kosovo onlajn".

Međunarodni sud pravde u Hagu 22. jula 2010. izneo je savetodavno mišljenje da nezavisnost Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ipak, Spahiju ističe da se tek nakon postizanja konačnog dogovora sa Srbijom može očekivati jačanje međunarodnog subjektiviteta tzv. Kosova.

“Kosovo je dobilo jedan broj priznanja koje nije imalo pre 11 godina, ali nije otišlo mnogo dalje od toga. Polovina nacija sveta zadržalo je svoj stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, kako ne bi pogoršali odnose sa Srbijom i oni čekaju da se Kosovo dogovori sa Srbijom. Tek nakon toga može se očekivati napredak na međunarodnoj sceni”, kaže Spahiju u izjavi za Kosovo onlajn.

On smatra da odluka Međunarodnog suda pravde nije mogla biti drugačija, jer je kosovska državnost najpre potvrđena od najvećih svetskih sila.

Vuk Jeremić je kao ministar spoljnih poslova Srbije pre 11 godina zahtevom o oceni kosovske nezavisnosti, ispostavilo se, učinio uslugu Prištini. Spahiju, međutim, smatra da krivca za neuspeli pokušaj Srbije ne treba tražiti u tadašnjem političkom rukovodstvu.

“Međunarodni sud pravde je politički sud. Kada su Kosovo priznali Amerikanci, Englezi i Francuzi, nije se mogla očekivati drugačija odluka. To što predsednik Vučić optužuje Vuka Jeremića, to je unutrašnja politička stvar, ali u suštini Međunarodni sud pravde bi doneo odluku u korist Kosova. To je normalna stvar. Kada su osnovane Ujedinjene nacije, bilo je pedesetak članica, sada ima 193. Taj broj je utrostručen, zbog toga što su rođene nove nacije, to niko ne može da spreči i to nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom”, objašnjava Spahiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu